Jaarlijks 9000 meldingen van huiselijk geweld in Fryslân

20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar hebben in 2020 te maken gehad met huiselijk geweld, dat meldt het CBS. Ook in Fryslân komen er op jaarbasis zo'n 9000 meldingen binnen, dat zegt Jeannette Nijland van de Friese jeugdbescherming.
© ANP
Naast fysiek geweld, zoals slaan, kan huiselijk geweld ook een psychische vorm aannemen: "Dan heb je het over dwingende controle, dat mensen dominant zijn en willen bepalen hoe iemand leeft. Daarnaast heb je ook nog stalking en seksueel geweld", zegt Nijland

Ernst geweld neemt toe

Bij Veilig Thuis Friesland komen er jaarlijks 9000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Volgens Nijland is dat aantal de laatste jaren stabiel. "We zien wel dat de ernst van het geweld toeneemt. Met name in het begin van de coronacrisis zijn er ook meer huisverboden uitgedeeld."
In de coronaperiode is het aantal meldingen echter niet toegenomen. "Je ziet vaak dat de meldingen van professionals komen. In de eerste coronaperiode kwamen professionals ook minder ter plekke. Wat we wel hebben gezien is dat we veel meer meldingen kregen van direct betrokkenen, zoals buren en familie", zegt Nijland.
Dat betrokkenen meer aan de bel trekken, is volgens Nijland een goede ontwikkeling. "Het is een verschrikkelijk onderwerp, maar het is goed dat mensen vroegtijdig vragen om advies. Dat is ontzettend van belang om te voorkomen dat geweld erger wordt."
Jeannette Nijland van de Friese jeugdbescherming