Afvalkunst in Harlingen met de boodschap: de Waddenzee is geen prullemand

Een flesje, een ballon en andere plastic troep. In abstracte vorm zit dit op de muur van het entrepotgebouw aan de Willemshaven in Harlingen. Het kunstwerk bestaat uit hergebruikt zwerfafval en moet voorbijgangers bewust maken dat de Waddenzee geen prullenmand is.
Zo ziet het kunstwerk er uit:
Toen Sander Vredeveld weer in Harlingen kwam te wonen vond hij dat er meer aandacht voor zwerfafval in de Waddenzee moest komen. "Snoepwikkels, zakjes van kroketten: mensen laten met gemak spullen slingeren", zegt hij.
Snoepwikkels, zakjes van kroketten: mensen laten met gemak spullen slingeren.
Sander Vredeveld, initiatiefnemer
Kunstenares Renske Herder is door Vredeveld gevraagd om het kunstwerk te maken en kwam voor inspiratie bij de Harlinger jutter Henk Prins. Hij haalt iedere dag vaal plastic afval uit de haven en van pieren, dat loopt op tot 100 containers met huisvuil per jaar.
© Omrop Fryslân
Het kunstwerk laat in abstracte vorm dat zwerfafval zien. De vormen zijn van gerecycled materiaal dat uit heel Nederland vandaan komt, zegt Vredeveld. De witte panelen zijn bijvoorbeeld gemaakt van koelkasten. Vredeveld hoopt dat mensen door het kunstwerk voortaan geen rommel meer laten slingeren en bewuster aankopen doen.
Sponsoren en subsidie van gemeente Harlingen hebben het kunstwerk mogelijk gemaakt. Het wordt dinsdagavond officieel onthuld.
© Omrop Fryslân