Operatie Friese Vlag: Jan en Emma spreken Fries in Canada

Van alle landen op aarde is van de vlag een emoji, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân de Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst met emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week: Jan Wijmenga uit Canada.
Jan Wijmenga © Jan Wijmenga | Omrop Fryslân
Jan is geboren en getogen in Drachten, maar woont sinds eind 2016 in Edmonton, Canada. "Ik woon hier nu bijna vijf jaar, dat bevalt over het algemeen goed", zegt Jan.
Hij had al lang de wens om in Canada te wonen. "Het is een mooi groot land met nog veel ruimte. Dicht bij de Rocky Mountains, voor Canadese begrippen dan."

In Canada terecht gekomen

Dat hij in Canada belandde, heeft alles met zijn vrouw te maken. Zij komt uit Canada vandaan. "Ik studeerde biologie en in het laatste jaar op de universiteit kwam ik mijn vrouw tegen. Ik heb mijn vrouw in Harlingen ontmoet. Daarna ben ik eerst naar Montreal verhuisd, waar mijn vrouw promoveerde."
Vervolgens woonde het stel nog even in Duitsland en op Texel. "Het heeft even geduurd, maar we zijn getrouwd en wonen nu opnieuw in Canada."
Jan Wijmenga uit Canada
Heden ten dage werkt Jan als assistent op de universiteit. "Mijn vrouw heeft daar een baan als professor biologie. Ik doe veel praktisch veldwerk. We doen met name onderzoek naar vogels. Ik verzamel gegevens en organiseer het materiaal. En we trainen studenten om het veld in te gaan."

Vogels onderzoeken

Dat betekent dat er soms vogels moeten worden gevangen en geringd bij flink lage temperaturen. "Ik kan zelf goed tegen de kou, als ik mij enigszins goed kleed dan gaat het al snel goed. Als ik terug in Nederland ben, dan ben ik daar door de natte kou bijna kouder dan hier", zegt Jan.

Fries met pa, Engels met ma

Hij heeft bewust de keuze gemaakt om Friese tegen zijn dochter te spreken. Emma is nu negen jaar oud en kijkt graag filmpjes van HEA! terug.
Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.
Jan: "Ik spreek altijd Fries met haar en lees boeken voor. Ik ben er wel pragmatisch in. Het Fries is buiten Fryslân niet zo nuttig, maar het is mijn moedertaal. Als ik met niet-Friezen spreek, vragen ze wel eens waarom ik geen Nederlands tegen de kinderen spreek. Maar buiten Nederland is het Fries zowat even nuttig als het Nederlands. Dus met mij is het Fries en met moeder is het Engels."