'Campingbeleid niet overlaten aan de vrije markt'

De provincie Fryslân moet beleid maken voor campigns en dat niet overlaten aan de vrije markt. Dat zegt de PvdA in Provinciale Staten. De vrije markt zorgt volgens Statenlid Jaap Stalenburg voor een slechte ontwikkeling, namelijk dat veel vaste plaatsen verdwijnen.
Een staanplaats op camping It Soal in Workum. Door plannen dreigen zulke plekken te verdwijnen. © Omrop Fryslân
Stalenburg komt naar aanleiding van berichtgeving van Omrop Fryslân met vragen aan Gedeputeerde Staten. De komende twee jaar verdwijnen in het zuidwesten van de provincie bijna duizend vaste seizoensplaatsen op campings. In plaats daarvan komen er duurdere plekken, zoals chalets.
"Dat is een groot probleem voor mensen die gewend zijn om jarenlang een vaste plaats op de camping te hebben", zegt Stalenburg. "Dat is landelijk ook zo. Het is een trend dat op campings goedkope, vaste plaatsen verdwijnen voor lodges."
Jaap Stalenburg © Omrop Fryslân
Het zorgt ervoor dat vaste plaatsen voor een groep mensen onbetaalbaar worden. "De prijzen stijgen enorm, mensen vinden steeds moeilijker een plaats."

Meer in luxe plekken

Toerisme-onderzoeker Jasper Heslinga van NHL Stenden en Data Fryslân zegt dat ondernemers veel meer kunnen verdienen met chalets of lodges dan met vaste plekken op een camping. "Tuurlijk willen ondernemers winst maken", zegt Stalenburg.
Volgens het Statenlid heeft de coronacrisis ook zijn invloed gehad. "Mensen konden moeilijker op vakantie naar het buitenland, dus ook mensen met een grotere beurs zijn naar Fryslân gaan kijken."
Er dreigt een verrommeling van het landschap.
Jaap Stalenburg (PvdA)
Het financiële aspect is volgens Stalenburg niet het enige probleem. "Er dreigt ook een verrommeling van het landschap. Je krijgt van die enorme parken met allemaal dezelfde chalets."

Campings nieuw leven inblazen

De oplossing? Volgens Stalenburg zou verantwoordelijk gedeputeerde Avine Fokkens een voorbeeld moeten nemen aan Drenthe. "Daar worden campings nieuw leven ingeblazen. Laat er een beleid komen waarmee je kunt zorgen dat een camping goed en veilig kan draaien."
"Mensen met geld krijgen voorrang op de gewone man, dat doet zeer":
Eerder deed wethouder Marian Jager-Wöltgens van Ooststellingwerf ook de oproep om te kijken naar Drents beleid.
De provincie Drenthe heeft zes miljoen euro gestoken in het vitaler maken van oude parken. Soms slaagt dat niet en dan krijgen parken een andere functie. Drenthe wil bijvoorbeeld ook parken aanpakken die geen recreatieve bestemming meer hebben, met als doel om verwaarlozing tegen te gaan.

'Aanpak in Drenthe werkt'

Zo heeft een camping in Hoogersmilde, aan de rand van het Drents-Friese Wold, een ton gekregen van het programma Vitale Vakantieparken Drenthe.
En ook al is Ooststellingwerf lid van het Recreatieschap Drenthe, de Friese gemeente krijgt die miljoenen niet. Dat wil Ooststellingwerf wel graag, want volgens de wethouder werkt de aanpak in Drenthe.