Gemeenten kunnen niet voorkomen dat vakantieparken campings overnemen

Súdwest-Fryslân en Fryske Marren hebben geen bevoegdheid als het gaat om vakantieparken die kleine campings overnemen in hun gemeente. Volgens Albert van Keimpema van de VVD van De Fryske Marren zou de gemeente actiever hier mee bezig moeten zijn.
Albert van Keimpema van de VVD in De Fryske Marren © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Op 29 september wordt in de raadsbijeenkomst van De Fryske Marren een motie behandeld, ingediend door Albert van Keimpema van de VVD, over locaties waar kampeerterreinen ingericht kunnen worden.
In de komende twee jaar verdwijnen bijna duizend vaste seizoensplekken op campings in het zuidwesten van Fryslân. Het komt door nieuwe plannen en overnames van meerdere campings.
Steeds meer terreinen worden verkocht aan grote spelers op de markt. De politiek kan nu zelf niets doen als een nieuw idee in het bestemmingsplan zit.

'Gemeente moet eerder ingrijpen'

De ondernemers heeft de vrijheid om geld te verdienen. Of hij nu vaste gasten krijgt of de lodges voor een weer verhuurt, daar heeft de politiek niets over te zeggen. Dat moet anders, vindt Van Keimpema. De gemeente moet eerder ingrijpen.
Van Keimpema zegt dat hij voor recreatie en toerisme is, maar dat er een breed palet moet zijn in de provincie. Kleinschalige terreinen evengoed als parken.

'Locaties aanwijzen'

"We kunnen daar als gemeente proactief in zijn. We kunnen van te voren locaties aanwijzen die niet zomaar veranderd mogen worden. Een vaste campingplaats moet daar mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld in Gaasterland aan een plek op de Hege Gerzen. Daar zou zo'n vaste campingplaats mogelijk moeten zijn."
Albert van Keimpema van de VVD in De Fryske Marren
Van Keimpema noemt het politieke onwil dat de gemeente op voorhand de handen eraf trekt en zegt dat het niet te voorkomen is dat campings overgenomen worden. Gemeenten kunnen best wel proactief meedenken, vindt hij.

Genoeg vraag

De politicus vindt bijvoorbeeld dat vooraf locaties moeten worden gezocht die geschikt zijn voor kleine of grote terreinen. Die inzichten aanbieden. En dan de markt zijn werkt laten doen. "U ziet dat er genoeg vraag is naar vaste plekken. Laat ons daar in de toekomst in voorzien."
Voor de mensen met vaste plekken die nu verdwijnen, komt de motie desondanks te laat. Voor hen kan de politiek niets meer doen.