De Jong denkt niet aan stoppen: "Na afscheid als trainer zoek ik andere rol"

Nog een paar jaar als trainer bij SC Cambuur, en dan een stapje terug doen binnen de club. Henk de Jong denkt alvast na over zijn toekomst, en vertelt in de SportCast van Omrop Fryslân dat Cambuur wel eens zijn laatste club kan zijn in het betaald voetbal.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend elke maandag bij over al het sportnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
Als trainer van de nummer zeven van de eredivisie is Henk de Jong te gast in de SportCast. "Dat is lekker", vertelt de Drachtster, die zag dat zijn ploeg zondag met grote cijfers (4-0) won van Sparta Rotterdam.
Issa Kallon was in dat duel de grote man, met twee doelunten en een assist. "Hij is al een hele tijd belangrijk voor ons. Dat lobje op Bangura was niet normaal. Iedere dag heb ik hem even bij me, even vasthouden en kort praten. Even een gevoel hebben bij dat mannetje. Dat betaalt zich uit."
Het mag ook wel lager in functie zijn, als ik maar kan werken aan de groei van de club
Henk de Jong over zijn toekomst
De Cambuur-trainer werd vorige maand 57, en voor wie geen Dick Advocaat heet, betekent dat dat het grootste deel van de trainerscarrière er op zit. Dat geldt ook voor De Jong. Zijn contract loopt nog een jaar, met een optie op een jaar extra.
Een ideaalscenario heeft De Jong ook wel voor ogen. "Nu nog twee jaar echt goed presteren, en zien dat mijn assistent-trainers hun diploma's halen. Als Cambuur dan met een jonge trainer verder wil, ga ik voor een andere rol."
"Daar heb ik het wel eens me Gerald van den Belt over. Met jonge mensen om de oude garde heen", vertelt de man die Cambuur al twee keer kampioen maakte.
© Orange Pictures
En wat zou die andere rol dan zijn? "Scouten of wat technisch werk. En dat hoeft niet als managr, want ik zit niet op Foeke Booy zijn plek te azen. Het mag ook wel lager in functie zijn, als ik maar kan werken aan de groei van de club."

Foppe en Riemer-tribune

Dat sc Hearrenfean zijn clubiconen zondag eerde met een eigen tribune, is volgens de Cambuurtrainer dik terecht. "Riemer en Foppe horen daar een tribune te hebben. Wat die mannen voor de club gedaan hebben, is uniek."
Sportverslaggever Roelof de Vries denkt daar ook zo over, maar "er zit wel een bepaalde mate van ongemak in. Ze staan wel op het veld met Cees Roozemond ernaast. Die kunnen elkaar niet luchten. Dat zeggen ze niet, maar dat zeg ik wel."