Leeuwarden en Noardeast tevreden over eerste 'stapweekend' zonder anderhalve meter

De gemeentes Leeuwarden en Noardeast-Fryslân kijken tevreden terug op het eerste weekend met de verplichte CoronaCheck-app in de horeca en zonder de anderhalvemeterregel.
Behoorlijk drukke eerste stapavond in het centrum van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
In Leeuwarden zijn geen waarschuwingen uitgedeeld aan horecabedrijven. Agenten en handhavers zijn samen de stad in gegaan. Met horecaondernemers die van tevoren aangaven dat ze zich niet aan de regels gingen houden, is in de aanloop naar het weekend contact geweest.

Niet genoeg personeel

Volgens de gemeente heeft dat ook geholpen in het goede verloop van het weekend. Sommige zaken hebben de deuren dichtgehouden omdat ze niet aan de regels konden voldoen, bijvoorbeeld omdat ze te weinig personeel hebben om de controles aan de deur uit te voeren.
Burgemeester Buma van Leeuwarden zei eerder al dat hij niet direct boetes uit wil delen. "Zeker de eerste twee weken zijn we afwachtend, dat is ook landelijk gezegd. Maar als het te gek wordt en iemand weigert gewoon echt, dan kan het betekenen dat je moet handhaven."

Geen extra boa's

In de gemeente Noardeast-Fryslân was het rustig, meldt een voorlichter. De gemeente had boa's op pad gestuurd om te kijken hoe het ging. Er zijn geen extra boa's ingezet.
Volgens de gemeente hielden de meeste ondernemers zich aan de maatregelen, maar was er ook onbekendheid en onduidelijkheid over die maatregelen. Daarnaast waren sommige ondernemers bang voor negatieve reacties of agressie van klanten. Dat is afgelopen weekend allemaal goed gegaan, lijkt het op. De gemeente stemt de handhaving af met de Veiligheidsregio Fryslân.