Tweede protestactie bij camping It Soal: "Ik krijg er buikpijn van"

Vijftig gasten van camping It Soal in Workum laten opnieuw van zich horen. Ze protesteren tegen de plannen voor de bouw van 150 luxe lodges op de camping. Dat zou betekenen dat 400 eigenaren van stacaravans en chalets hun staanplaats kwijtraken.
Vaste staanplaatsen op AquaResort It Soal © Michael Westermeier
"Save it Soal", roepen de vaste campinggasten in de protestmars. Het is een laatste poging om hun onvrede te laten horen. De emoties zitten hoog.
Dat geldt ook voor Tjerk Jongstra. Hij woont in Leeuwarden en komt al 55 jaar op de camping. "Vissen, bootje varen. Ik kon hier van alles", zegt hij met tranen in z'n ogen. "Het doet pijn, ik heb er buikpijn van."
Tjerk Jongstra zit al 55 jaar op It Soal © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslag van het protest op It Soal
Terwijl de protesteerders nog hoop hebben voor een oplossing, hebben veel andere campinggasten het al opgegeven. Naar schatting gaan zo'n zestig campinggasten aan het eind van dit seizoen al weg, terwijl ze in principe nog een seizoen kunnen blijven. Ze hebben er geen zin meer in.
Een van die groep is Ed Wender. Hij staat al negen jaar op It Soal, maar ruimt de komende weken zijn stacaravan op.
De campingcultuur wordt weggevaagd en het wordt een elitefeestje.
Ed Wender
Voor Wenders gezin, en ook voor de andere gasten, was het emotioneel om te horen dat ze hun plek kwijt zouden raken. "We zijn gek van watersport en we hebben vele surfspots op de wereld bezocht, maar deze plek in Friesland is zeker als beginnersstek voor mijn zoontjes de perfecte plek"
Ondanks dat Wender er zelf voor kiest om nu weg te gaan, vindt hij het ontzettend jammer. "Wat ik erg vind is dat de overheid dit laat gebeuren. De campingcultuur wordt weggevaagd en het wordt een elitefeestje." Wender verwijst naar het feit dat steeds meer jaarplaatsen verdwijnen om daar duurdere huisjes neer te zetten.
"Door de bril van de investeerder begrijp ik dat ze ook plekken willen reserveren voor de luxere campinggast, waar ook meer rendement op te behalen is. Maar het is jammer dat we in Nederland geen ruimte meer laten voor 'Jan modaal met de pet op' die ook graag z'n vakantie in Nederland willen doorbrengen."

"Ik zal straks niet meer geluk vinden"

Zelf betaalt hij nu 4.500 euro per jaar voor een chalet aan het water. Als hij op dezelfde camping na de verbouwing een huisje wil hebben, kost dat veel meer. Dit zou hij nog kunnen betalen, maar veel andere mensen niet. "Ik zal straks niet meer geluk vinden in mijn eventuele nieuwe aankoop, want ik ga een hoop kitevrienden missen en ook de gezelligheid die we jaren hebben gehad op ons veldje."
In de komende twee jaar verdwijnen er bijna duizend vaste seizoensplaatsen op campings in het zuidwesten van Fryslân. In plaats daarvan komen veelal luxe lodges. In 2012 had Fryslân nog 120 terreinen zulke huisjes. Nu, negen jaar later, zijn het er 191. Alleen Flevoland en Zeeland kennen een grotere toename.
Jongstra geeft ook aan dat hij de nieuwe huisjes niet kan betalen. "Mensen die geld hebben, hebben meer om uit te geven dan de gewone man. Alles wordt duurder. Het is niet meer betaalbaar."
De chalet van Wender wordt in oktober weggehaald. Hij hoopt dat gemeenten in Friesland zich hard willen maken voor watersporten en mee willen denken in oplossingen: "We willen wel graag naar Workum blijven komen. Maar als de campingeigenaar in Workum ervoor kiest dat je in de toekomst wordt verplicht om je huisje te verhuren, zullen een hoop watersporters niet meer terugkomen."