Duizend minder vaste campingplaatsen in Fryslân in komende twee jaar

Van tenten en stacaravans naar luxe lodges. In de komende twee jaar verdwijnen er bijna duizend vaste seizoensplaatsen op campings in het zuidwesten van Fryslân. Het komt door nieuwe plannen en overnames van meerdere campings.
Momenteel gaat het om vijf campings in de gemeentes De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân:
In Nederland zijn er al jaren zorgen over het verdwijnen van de kleine gezellige campings en de komst van grote vakantieparken. Vooral de druk op de kustprovincies is toegenomen.
In 2012 had Fryslân nog 120 terreinen met huisjes erop. Nu, negen jaar later, zijn het er 191. Alleen Flevoland en Zeeland kennen een grotere toename.
Op de kaart de toename van het aantal vakantieparken:
Toename vakantieparken per provincie 2012-2021, bron: CBS © Omrop Fryslân
Volgens onderzoeker Jasper Heslinga komt het doordat er veel meer te verdienen valt met huisjes dan met een camping.
Heslinga onderzoekt trends in toerisme en recreatie. "Een traditionele camping kun je alleen verhuren bij mooi weer, maar de grote massa wil toch een dak boven hun hoofd in de rest van het jaar."

Behoefte is duidelijker

De vraag is dan wel: waarom neemt het aantal terreinen met luxe lodges zo explosief toe in de provincie? "Als je kijkt naar de sector, moet je de link met corona ook leggen. De trend was al gaande, maar door corona is extra zichtbaar geworden wat de behoefte is. Als je het vanuit een investering bekijkt, is het veilig om daar je geld in te steken."
Het heeft een enorme impact op je landschap, wil je overal betonnen dozen?
Onderzoeker Jasper Heslinga
De trend kan ook veel nadelen met zich meebrengen, zegt Heslinga. "De inkomsten gaan niet meer naar de lokale mensen. Die lekken weg. En het heeft wel een enorme impact op je landschap, wil je overal betonnen dozen?"