Meeste amateurvoetbalclubs controleren niet op coronapas: Niet te doen

De meeste amateurclubs controleren niet op de coronapas. Dat blijkt uit een enquête van een belangenvereniging. Er zijn niet genoeg vrijwilligers en betaalde controle is te duur.
"We moeten geen kampen krijgen tussen wel- en niet-gevaccineerden"
Zaterdag begint de competitie voor de jeugd weer. Er is extra druk op de velden. Ook bij ONS Sneek is geen controle, zegt Joan van der Veen, voorzitter van die club: "Dat is wat ons betreft echt onuitvoerbaar. Dan zouden we mensen moeten inhuren en dat kunnen we niet betalen. Of dan moeten de eigen vrijwilligers aan de eigen leden gaan vragen om hun QR-code te laten zien."
Dat zou kunnen betekenen dat de club in overtreding is. Van der Veen wijst erop dat ze het samen moeten zien te regelen. "We zijn één vereniging. We moeten ervoor zorgen dat we geen kampen krijgen tussen wel- en niet-gevaccineerden."
In de kantine hebben ze bij ONS wel gebruik gemaakt van de uitzondering voor sportkantines. Dus een deel horeca en een ander deel waar mensen mogen zitten.
Van der Veen is blij dat de wedstrijden weer beginnen. "Ik zie de jeugd al weer de velden op komen. We hebben er ontzettend veel zin in. Prachtig dat het weer kan."
Joan van der Veen, ONS Sneek
Jan Rienstra staat toe te kijken langs de lijn bij ONS-Heerenveen. Onder de 8 jaar. Hij is een echter ONS'er, vertelt hij. Zijn kleinkinderen Kyan en Boaz voetballen bij de jeugd van ONS. "Geweldig om de kinderen weer te zien voetballen. Dat ze genieten en dat de vrijheid er weer is", zegt 'pake' Rienstra glunderend.
Verslaggever Willem Vermeltfoort langs de lijn bij ONS-Heerenveen onder de 18 jaar