Epke Zonderland heeft eindelijk tijd voor z'n passie: spelen in z'n band

Na de Olympische Spelen is Epke Zonderland gestopt met topturnen. Hoe gaat het hem en wat zijn plannen voor de toekomst?
Epke Zonderland © Erikjan Koopmans
Een grote verrassing was voor de meeste mensen niet toen Epke Zonderland bekend maakte dat hij zou stoppen met de topsport. Hij loopt al langer tegen fysieke problemen aan en voor de Olympische Spelen in Tokio heeft de turner al vaker geprobeerd de verwachtingen af te zwakken.
Hoe gaat het nu met Epke en wat zijn z'n plannen voor de toekomst? In een gesprek met Afke Boven praat hij ons bij. Een van zijn hobby's pakt hij weer op: optreden met zijn band.

Hoe gaat het met Epke?

"Het gaat hartstikke goed", reageert Epke enthousiast, "maar de vakantie is inderdaad wel anders dan anders. Normaal laat ik de sport na een groot toernooi even los. Dan moet ik na twee weken toch echt weer aan de bak. En in die twee weken ben ik dan altijd stiekem ook met wat lenigheid en krachttraining bezig. Nu hoef ik na mijn vakantie niet meer te trainen en dat voelt anders."

Wat vind je daarvan?

"Het is wel lekker. Ik ben nu veel meer in het moment, want ik hoef niet fysiek fit te blijven. Nu vind ik het altijd heerlijk om te sporten, dus dat gaat wel door, maar het zullen wel andere sporten worden en wat minder fanatiek."

We zijn nu bijna zeven weken na je besluit om te stoppen. Heb je sindsdien nog geturnd?

"Nee, het had wel gekund, maar we zijn eerst op vakantie naar het buitenland geweest. Daarna ben ik er nog niet aan toe gekomen. Voor de Olympische Spelen zat ik met fitheidsproblemen, dus toen trainde ik veel minder in vergelijking met voorgaande jaren. In die zin ben ik al wel een stukje afgetraind in die periode, maar ik moet nog wel even die belasting erop zetten. Mijn lichaam is dat zo gewend. Als je dan in één keer ophoudt, kun je fysieke problemen verwachten. Ik merk het ook wel, hoor, Mijn rug en schouders zijn wat stijver."

Hoe is het eigenlijk met je band?

"De laatste jaren hebben we niet veel gedaan. Corona heeft ook niet geholpen, dus het wordt tijd dat we weer vaker samenkomen. Mede door de topsport waren we ook nooit een band met veel optredens. Het was meer dan vrienden lekker samen spelen, wat nummers maken en zo nu en dan een optreden. Maar als het aan mij ligt, mag het wel weer iets fanatieker worden, want het is superleuk om te doen."

Dus jullie zijn te boeken?

"Ja , we zijn te boeken. We hebben ook vast nog wel een vage website ergens."
In het complete interview met Afke Boven vertelt Epke Zonderland uitvoerig over zijn leven na de topsport. Het interview is te lezen in de speciale Kom fierder-krant van Omrop Fryslân die tussen 6 en 8 oktober bij alle Friezen op de mat valt.