Spinnenkopmolen Arkens in Franeker draait weer als een tierelier

In Franeker is vrijdag de meer dan 200 jaar oude spinnenkopmolen Arkens weer in gebruik genomen na een gegraveerde restauratie. De molen is teruggebracht naar de staat van het jaar 1900. De molen draaide vrijdag op het officiële moment als een tierelier, helemaal naar het zin van alle aanwezigen.
Bijzondere spinnekopmolen Arkens in Franeker weer in gebruik genomen
"Het is één van de eerste molens die kleppen in de wieken kreeg in plaats van zeil", vertelt molendeskundige Gijs van Reeuwijk uit Arum. "Dat was een uitvinding van molenmaker Westra uit Frankeker en in die tijd - begin 1900 - een belangrijke innovatie."
Dat systeem van Westra is bij de restauratie weer helemaal in oude staat hersteld. "Iedereen kan nu weer zien hoe zo'n molen gebouwd is en functioneert, dat heeft ook zijn waarde", vindt Van Reeuwijk. "In 1900 was dit de meest moderne spinnenkopmolen van Fryslân."

Achtkantige molen: bijzonder

Het is ook bijzonder dat de molen achtkantig is. "Bij vierkante molens komen de wieken al snel bij de hoeken, met achtkantige molens blijven de wieken langer vrij. Daarom hebben ze die achtkantige molen bedacht."
De spinnenkop is ooit gebouwd als boerenmolen en bedoeld om het waterpeil in de polder Arkens te regelen. Toen de polder een woonwijk werd, werd de molen verplaatst naar het begin van de stad aan de rand van de wijk.
Dat lijkt veel voor zo'n klein ding, maar in de restauratie van een kleine molen zit evenveel werk als in die van een grote molen.
Er is 125.000 euro in de molen geïnvesteerd
De restauratie is betaald door verschillende fondsen. Er is in totaal 120.000 euro in de molen geïnvesteerd. "Dat lijkt veel voor zo'n klein ding, maar in de restauratie van een kleine molen zit evenveel werk als in die van een grote molen. Alles is handwerk en dat maakt een restauratie van een kleine molen in verhouding duur."
Het advies van Van Reeuwijk aan de eigenaar van de molen, Monumentenstichting Waadhoeke, is om de molen regelmatig te laten draaien. "Een molen moet draaien, daar is hij voor gemaakt. Dat is de beste garantie om hem op langere termijn te behouden."
Spinnenkopmolen Arkens in Franeker is weer een pronkstuk © Omrop Fryslân