Linde College viert einde van het mondkapje: "Het was nodig, maar ook irritant"

Op het Linde College in Wolvega is vrijdag op een ludieke wijze afscheid genomen van een aantal coronamaatregelen. De mondkapjes die niet meer op hoeven, zijn aan de waslijn gehangen. En wie dat deed, kreeg gebak onder het motto: 'kappie in ruil voor een happie'. Ze zijn in Wolvega blij dat ze er vanaf zijn.
Mondkapjes aan de waslijn bij het Linde College © Lourens Looijenga
Op het Linde College hebben ze een jaar lang zo goed mogelijk geprobeerd om zich aan de regels te houden. Dat is ook gelukt, zegt rector Jan Osinga. "De mondkapjes waren nodig voor leerlingen en medewerkers, maar ze waren ook irritant."
Dus het is nu tijd om het te vieren. "Nu het klaar is, mogen we het ook op een feestelijke manier afsluiten", zegt Osinga. "Dus we hadden een leuk feestje op het schoolplein."

Blij mee

Het was bijna even wennen. "De eerste collega's zeiden al dat ze het bijna zullen missen. Maar dat was meer een grapje, want het is echt heel irritant om met een mondkapje door de school te lopen. We zijn er blij mee dat het nu echt voorbij is."
Anders krijg je over elke maatregel discussie, dat willen we niet.
Ze hebben op het Linde College zo goed mogelijk de regels van de overheid opgevolgd
Of de mondkapjes geholpen hebben of niet, daar kan Osinga niks over zeggen. "dat weet ik niet. Maar het maakt ook niet uit wat ik vind. Wij vinden dat je zoveel mogelijk rekening moet houden met het overheidsbeleid. Anders krijg je over elke maatregel discussie, dat willen we niet."
Het moet op school vooral over het onderwijs gaan. "Alle discussies die afleiden van onze hoofdzaak zijn ook weer irritant."

Geen onwil

Het was dus niet altijd makkelijk, die mondkapjes, maar op het Linde College hebben ze zich er wel zo goed mogelijk aan gehouden. "We stonden altijd klaar bij de ingang om de leerlingen er even op te attenderen. En er was ook vaak geen onwil bij de leerlingen."
De actie van vrijdag hielp ook om te voorkomen dat de mondkapjes in de natuur of op straat terecht komen. "Vooral de wegwerpmondkapjes willen nog wel eens in de berm of op de weg belanden. Dat willen we voorkomen, geen zwerfafval."