Starumers moeten veertig minuten rijden voor toegangstest: "Lekker thuis koken"

Fryslân heeft vanaf dit weekend elf locaties waar mensen zich kunnen laten testen voor een coronatoegangsbewijs. Iedereen die niet gevaccineerd is of net is opgeknapt van het virus, kan aan een toegangsbewijs komen door een negatieve test af te leveren. Maar met die elf locaties blijven er plekken waar mensen lang moeten reizen.
De haven van Stavoren met een terras op de voorgrond © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Inwoners van Stavoren zijn het langst onderweg naar zo'n testlocatie. Demissionair minister Hugo de Jonge zei eerder toe dat een testlocatie voor bijna iedereen binnen twintig minuten met de auto te bereiken moet zijn.
Dat lukt lang niet altijd en voor de inwoners uit Stavoren dus al helemaal niet. Die moeten voor een coronapas naar Sneek en dat is ongeveer veertig minuten rijden.
Ze zijn er niet blij mee in Stavoren:
Het Stavers Belang voorziet praktische problemen: "Het is een heel eind", zegt voorzitter Margriet Kampen. "Als mensen in een restaurant teruggestuurd worden, dan gaan ze niet naar Sneek toe om te testen. Ik denk dat het moeilijk wordt voor de restaurants."
Daar is restauranteigenaar Siebe Sijtsma ook bang voor. "Wat een moeite om gewoon even uit eten te gaan."
Hij wil graag dat de mensen naar zijn restaurant toe komen, maar begrijpt heel goed dat mensen dat nu minder doen. "Stel dat ik geen horecabedrijf had, dan zou ik lekker thuis koken voor mijn gasten. Dan hoeven ze ook niet te testen."