Friese Poort ziet groeiende belangstelling voor opleiding tot boa

Opleidingsinstituut Friese Poort ziet dat het aantal mensen dat boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) wil worden, toeneemt. Dat komt goed uit, want de vraag naar boa's wordt steeds groter.
© ANP
Nieuwe cursisten zijn vaak mensen die een heel ander beroep hebben of werkloos zijn. De cursus bestaat uit een deel praktijk en een deel theorie. Daar ga je niet zomaar fluitend doorheen, aldus docent Hans Pel. "Het is een omvangrijk pakket aan theorie wat ze doen."
Een groot deel van de cursus bestaat uit zaken die in het Wetboek van Strafvordering staan. Ook leren mensen over misdrijven, zoals belediging, meineed en verzet tegen een politieambtenaar.

Politie heeft minder tijd

Het aantal belangstellenden voor de cursus neemt toe, zegt Pel. "Het is natuurlijk niet dat je praat over honderden mensen, maar we zien bij de Friese Poort wel een tendens die stijgende is. En de maatschappij vraagt er ook om, dat merk je steeds meer."
Hans Pel © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"De kleine overlastfeiten, daar heeft de politie over het algemeen wat minder tijd voor om aandacht aan te besteden", zegt Pel. "Daarvoor is onder andere ook de buitengewoon opsporingsambtenaar, vaak in dienst van de gemeente, die daarmee belast is."

Brede opleiding

Cursist Anne van der Meer heeft voor de opleiding gekozen omdat het een brede opleiding is en hij graag met mensen werkt. Het werk als boa spreekt hem erg aan.
"Geen dag is hetzelfde. Als hovenier weet je dat je de rozenstruiken of de heg gaat snoeien. Die dingen blijven groeien, dat blijft allemaal hetzelfde. Met boa weet je, je komt uit bed en je hebt misschien wel een bepaald plan, maar je weet nooit hoe een dag verloopt. Die kan er heel anders uitzien dan dat je van tevoren voor ogen had."
Anne van der Meer © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort neemt een kijkje bij de boa-opleiding