Aris gaat 'internationaal' met nieuwe competitie: "Dit geeft veel kansen"

De basketballers van Aris werden in het afgelopen seizoen een-na-laatste in de Dutch Basketball League. Toch staat er nu een internationaal seizoen te wachten op de Leeuwarders. De ploeg komt dit seizoen namelijk uit in de BNXT League: een samenvoeging van de Nederlandse en Belgische competitie.
Een nieuwe trainer, een nieuwe selectie en een nieuwe competitie voor Aris:
Aris gaat die nieuwe competitie in met een nieuwe coach: de 34-jarige Vincent van Sliedregt. De Rotterdammer, die van moederskant wel Friese roots heeft, was het afgelopen seizoen assistent-coach bij competitiegenoot Yoast United. Daar viel hij op en zo kwam er afgelopen zomer terecht aan tafel bij het bestuur van Aris.
"In dat eerste kennismakingsgesprek waren we beide zo enthousiast dat het vanaf daar heel snel ging", zegt Van Sliedregt. "We hebben dezelfde beelden, ideeën en dezelfde werkwijze. Dus het was best wel een goede 'fit' om verder gaan. Zodoende hebben we dat verder ingericht en kunnen we beginnen."
Het bestuur van Aris lijkt in Van Sliedregt een coach voor de lange termijn te zien. Hij is direct voor twee jaar vastgelegd en Van Sliedregt is intussen al naar Burdaard toe verhuisd.

Nieuwe selectie

De selectie van Aris bestaat dit seizoen uit vijftien spelers. Daarvan zijn er maar liefst twaalf nieuw. Alleen Tim Hoeve, Jackson van Seijen-Brown en Reinder Brandsma uit Damwâld speelden het afgelopen seizoen bij de Friese club.
Brandsma is nog maar 21 jaar, maar merkt dat hij als speler die al langer bij Aris zit nu een andere rol heeft. "Ik moet nu meer dingen uitleggen aan de jonge jongens", zegt Brandsma. "Tactisch op het veld bijvoorbeeld."
Maar ook de praktische zaken: "Hoe de baskets naar beneden moeten. Waar de ballen naartoe moeten. Daar moet ik nog even bij helpen. Dat laat ik ze even zien en dan kunnen ze het daarna mooi zelf doen."
Dat Aris nu uitkomt in de BNXT League heeft veel gevolgen. Zo moet de club aan een aantal nieuwe voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld een nieuw scorebord komen, waarop de statistieken van alle spelers te zien zijn en er komt een speciaal camerasysteem waarmee de wedstrijden allemaal gestreamd kunnen worden.
Maar ook qua begroting worden eisen gesteld. Dit jaar moeten de clubs in de competitie minimaal een begroting van drie ton hebben. In het nieuwe seizoen wordt dat vier toen en in het seizoen daarna zelfs vijf ton. "Dat wordt nog een hele uitdaging", zegt manager Sierd Dijkman. "Maar we hopen dat deze competitie meer aandacht en dus meer inkomsten genereert."

Lange busreis

De competitie begint met een binnenlandse ronden en in februari van aankomend jaar moet Aris ook echt de grens over. Dan kan er zomaar een uitwedstrijd tegen Charleroi of Luik op het programma staan. De verst mogelijke uitwedstrijd is die tegen Oostende. Een rit van maar liefst 404 kilometer.
Over extra reiskosten hoeft de club zich echter geen zorgen te maken, want de clubs met de hoogte begroting in de BNXT League compenseren de clubs met de laagste begroting in de reiskosten.
Het is aan ons om aan te haken en daar is niks mis mee.
Trainer Vincent van Sliedregt over het hoge niveau van de Belgische clubs
Volgens trainer Van Sliedregt zorgt de competitie voor veel nieuwe kansen voor Aris. "Dit is gewoon een groter segment en dat is interessanter voor de sponsoren in de business club, maar ook voor het basketbal is het een stap om te groeien. In België zijn ze ons minimaal een halve stap vooruit. Het niveau ligt daar wel een tandje hoger. Het is aan ons om aan te haken en daar is niks mis mee", zegt de coach.

Nieuwe competitie spreekt aan

"Er zijn ook spelers die normaliter de Nederlandse competitie als te klein zien, die zich nu wel melden", zegt Van Sliedregt. Shaquille Doorson is daar een van. Hij komt na acht jaar in het buitenland terug naar Nederland voor de BNXT League.
"De BNXT League heeft veel voor mij betekend", zegt de 2,13 meter lange basketballer. "Het niveau in België is net een stapje hoger. Dat geeft ook meer ogen op het Nederlandse basketbal. Dat helpt spelers dan weer om meer bereik te hebben en op een hoger niveau te spelen. Dat heeft zeker voor mij geholpen om hier te komen."

Donar

De earste wedstriid fan Aris is freedtejûn om acht oere yn it fertroude Kealledykje. Donar út Grins is dan de tsjinstanner.
De eerste wedstrijd van Aris is vrijdagavond om acht uur in het vertrouwde Kalverdijkje. Donar uit Groningen is dan de tegenstander.
In de eerste fase van de BNXT League spelen de Belgische en Nederlandse clubs een competitie van achttien wedstrijden in eigen land. Vanaf februari begint het internationale deel van de competitie, waarin de Belgische en Nederlandse clubs het ook tegen elkaar opnemen.
Naarna beginnen de play-offs. Dat is een vrij ingewikkeld systeem, bekijk daarom onderstaande video: