Buma: Horeca-eigenaren die niet meewerken met coronapas krijgen boete

Horecaondernemers die niet willen meewerken aan de verplichte corona-app bij de deur, kunnen een boete verwachten, zegt burgemeester Buma van Leeuwarden. De komende twee weken zal dat nog niet meteen gebeuren, maar daarna wordt er harder opgetreden.
© Omrop Fryslân
Vanaf volgend weekend is een vaccinatie- of testbewijs verplicht voor bezoekers van de bioscoop, theater, kroeg of restaurant. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Fryslân, zegt dat hij hoopt dat handhaving niet nodig zal zijn. Toch lieten 30 Friese horecazaken al weten dat ze zich niet aan deze nieuwe maatregel zullen houden.

'Niet willen' en 'niet kunnen'

Horeca-ondernemers die bezoekers niet willen controleren op een QR-code, worden eerst aangesproken, zegt Buma. "Zeker de eerste twee weken zijn we afwachtend, dat is ook landelijk gezegd. Maar als het te gek wordt en iemand weigert gewoon echt, dan kan het betekenen dat je moet handhaven."

Personeelstekorten

"Er zit een groot verschil met 'niet willen' en 'niet kunnen'", zegt de burgemeester. "We gaan wel proberen ondernemers te ondersteunen. Er komt geld van het Rijk naar de gemeenten toe. We zullen ook kijken hoe we daarin het beste kunnen handhaven of hoe we met ondernemers die controles kunnen doen."
Mijn beeld is dat heel veel mensen eraan zullen voldoen, omdat het in ieders belang is.
Burgemeester Buma over de controle met de CoronaCheck-app
In het geval van personeelstekorten door de nieuwe maatregel moeten ze naar een nieuwe oplossing kijken, zegt Buma.

'In ieders belang'

Buma denkt echter dat veel mensen zich gaan aanpassen aan de nieuwe maatregel voor de horeca, zo zegt hij. "Mijn beeld is dat heel veel mensen eraan zullen voldoen, omdat het in ieders belang is."
Burgemeester Buma over de handhaving in de horeca