Frustratie over vertraging Afsluitdijk wordt groter, maar provincie kan niet veel

De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren te lang en zorgen voor veel te veel overlast. Dat zegt de Statenfractie van het CDA. Gedeputeerde Avine Fokkens vindt bovendien dat de minister van Infrastructuur zelf naar Fryslân toe moet komen om te zien hoe de situatie is.
Werk aan de Afsluitdijk © ANP
Statenlid Rendert Algra van het CDA vindt dat de bedrijven op de Afsluitdijk het werk sneller moeten uitvoeren door meer uren op een dag te werken. Hij wil dat gedeputeerde Avine Fokkens bij nood met de vuist op tafel moet slaan bij het ministerie om dat voor elkaar te krijgen.

Meeste verkeersoverlast van Nederland

Er staan bijna iedere dag files op de Afsluitdijk vanwege de werkzaamheden. Dat laten de statistieken ook zien: de Afsluitdijk staat voor het tweede jaar op rij bovenaan in de nationale-file-top-10 van Nederland als het gaat om plekken met de meeste verkeersoverlast. "Niet best", zegt Algra.
Het is geen provinciale weg, het Rijk moet het oplossen, vindt Algra. "Wij hebben hier als CDA al eerder vragen over gesteld. Toen is toegezegd dat de provincie het Rijk zou aanjagen, om te zorgen dat de overlast zo weinig mogelijk is. Daar merken we nog niets van."
In de Randstad wordt de hele weg één weekend afgesloten, hier zijn we jaren en jaren bezig.
CDA-Statenlid Rendert Algra
Algra vindt ook dat de Afsluitdijk niet genoeg prioriteit krijgt. "Kijk, na Amsterdam of na de Randstad, breder: wanneer er iets met een weg moet gebeuren, wordt de hele weg afgesloten, maar dat duurt maar één weekend. Hier zijn we jaren en jaren mee bezig."

Appje naar de minister

Gedeputeerde Fokkens zegt de frustratie te begrijpen. Ze heeft demissionair minister Barbara Visser al een appje gestuurd, om langs te komen. "De vraag is of zij dat gaat doen als demissionair minister of dat er wordt gewacht op een nieuw kabinet."
Visser is bekend met de situatie: toen ze voor de VVD in de Tweede Kamer zat, had ze de Afsluitdijk ook in haar portefeuille.
Gedeputeerde Avine Fokkens over de situatie op de Afsluitdijk