Verdedigende vraagtekens bij Cambuur voor duel met Heracles Almelo

Het is nog niet duidelijk wie er donderdag bij SC Cambuur centraal achterin staat naast Calvin Mac-Intosch. Aanvoerder Erik Schouten is nog geblesseerd, datzelfde geldt voor Maxim Gullit, maar nu ging op de training ook Marco Tol eerder naar binnen.
Henk de Jong kreeg nogal wat verwijten na de nederlaag tegen Ajax:
Schouten raakte vorige week geblesseerd in de warming-up voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Hij hoopt er zondag tegen Sparta weer bij te zijn. Gullit deed het eerste deel van de training wel mee, maar ging daarna naar binnen. Hij is niet inzetbaar donderdag tegen Heracles Almelo.
Daar kwam ook Tol nog bij, die eerder afhaakte. Maar trainer Henk de Jong blijft er rustig onder. "Die heb ik bewust naar binnen gestuurd. Marco moeten we even afwachten. Hij heeft gisteren een trapje gehad en daar heeft hij wat last van. Dat zie ik morgen wel."
Verdediger Marco Tol is nog een vraagteken voor donderdag © Orange Pictures
Verder laat De Jong zijn elftal intact, ondanks de 9-0-nederlaag tegen Ajax. De Drachtster kreeg in de landelijke media de volle laag van onder meer analisten Johan Derksen en Hugo Borst. Ze verweten De Jong dat hij naïef was door te aanvallend te spelen tegen Ajax.
"Het doet me wel wat, zeker als ze gaan schelden", zegt de Cambuur-trainer. Derksen noemde hem 'een padvinder'. "We staan twee jaar bovenaan met normale jongens en nu hebben we een tikje gehad. Eentje, in twee jaar. Als mensen dan willen schelden, dan doen ze dat maar."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Heracles Almelo is live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân op de radio. Dat begint om 18.30 uur donderdag. Een kwartier later begint de wedstrijd. Sportverslaggever Andor Faber verzorgt het commentaar.
De Jong is het ook niet eens met het stempel dat Cambuur naïef gespeeld zou hebben tegen Ajax. "Bij zeven van de negen goals stonden we met elf man achter de bal. Je kunt niet achter de goal gaan staan, want dan is de goal leeg. Dan wordt het 80-0."
Sonny Stevens wil revanche voor de nederlaag tegen Ajax:
Keeper Sonny Stevens moest de bal tegen de Amsterdammers negen keer uit het vissen. Het heeft hem niet lang dwars gezeten, vertelt Stevens. "Ik heb prima geslapen. De eerste nacht ben ik wel een paar keer wakker geworden, maar nu niet meer."
Tegenstander Heracles Almelo staat op de vijftiende plaats met vier punten uit vier wedstrijden. Ondanks die lage klassering vindt Stevens het geen slechte ploeg. "Het is een goed voetballend team, met goede spelers en een goede trainer."
Als je zo van het veld bent gestuurd, heb je wel bepaalde revanchegevoelens voor de volgende wedstrijd.
Keeper Sonny Stevens voor het duel met Heracles Almelo
Volgens Henk de Jong is het belangrijk dat zijn ploeg de beginfase van het duel met Heracles Almelo goed doorkomt. "We moeten ons eerst in die wedstrijd knokken. Het publiek moet ons er het eerste kwartier even doorheen schreeuwen, want we zullen het wel even lastig krijgen. We hebben natuurlijk een tikje gehad. Maar als we erdoorheen komen, kunnen we denk ik weer goed meevoetballen."
Bij Stevens leven revanchegevoelens na het megaverlies in Amsterdam. "Het is wel fijn dat we een doordeweeks programma hebben", vindt de man die aanvoerder is, nu Schouten ontbreekt. "Als je zo van het veld bent gestuurd, heb je wel bepaalde revanchegevoelens voor de volgende wedstrijd."
Calvin Mac-Intosch, Sonny Stevens en Marco Tol © Orange Pictures
Het is een drukke week voor SC Cambuur met drie wedstrijden in negen dagen. Na Heracles Almelo is zondag in Rotterdam Sparta de tegenstander. Een dag later, op maandag, schuift trainer Henk de Jong aan in de SportCast van Omrop Fryslân. Hij kijkt dan terug op de eerste anderhalve maand in de eredivisie.