Grou heeft toch weer een uitvaartcentrum: afscheid nemen in huiselijke sfeer

Inwoners van Grou kunnen sinds kort afscheid nemen van hun dierbare overledenen in een Afscheidshuis. Sinds 2018 kon dat niet meer in eigen dorp, want toen sloot rouwcentrum De Uithof.
Uitvaartvereniging Fender kondigde eerder dit jaar aan in Grou een rouwplek te willen openen, maar de eigenaar van het gebouw stak daar een stokje voor. De initiatiefnemers hebben nu een andere plek gevonden.

Geen anderen over de vloer

Het is een Afschiedshuis geworden waar nabestaanden in huiselijke sfeer de laatste dagen bij de overledene kunnen doorbrengen. De locatie is bedoeld voor één sterfgeval per keer. Er komen geen anderen over de vloer, zegt Marise den Oudsten van Fender. "Mensen noemen het ook wel een opbaarlocatie, maar dat vinden we zo'n akelig woord. Daarom noemen we het een afscheidshuis."
© LEO Middelsé, Lennard Geerts
Er was al een Afscheidshuis in Leeuwarden, bij begraafplaats Vitushof bij de wijk Westeinde. Grou zat vanaf 2018 zonder rouwcentrum, want toen ging De Uithof definitief dicht. Sabine Rietveld van Fender woont in Grou en zag dat naast haar een gebouw was vrijgekomen.

Boze brief

Fender opende daar een Afscheidshuis, maar kreeg vlak na de opening problemen. Ze ontvingen een boze brief van de eigenaar. Hij was bang voor waardevermindering als er overledenen in het gebouw zouden liggen. Het nieuwe rouwcentrum moest de deuren sluiten. Nu is er een nieuwe locatie gevonden. Zaterdag was er open dag.
Verslaggever Lennard Jan Geerts in gesprek met initiatiefnemers Marise den Oudsten en Sabina Rietveld fan it Ofskiedshûs yn Grou
© LEO Middelsé, Lennard Geerts