Deinum heeft een mobiel luidsmeetpunt gekregen: meer meetpunten komen er niet

Ze hebben er even op moeten wachten, maar Deinum en Blessum hebben nu een mobiel meetpunt om het lawaai van F-35's van de Leeuwarder vliegbasis te meten.
"Eerst hadden we alleen overlast, nu hebben we ook de cijfers om dat te bewijzen":
De dorpen bespeuren met de komst van de F-35's meer lawaai boven hun hoofd dan met de F-16's, maar kunnen hun klachten niet staven met decibellen omdat ze geen officieel meetpunt hadden. Met de komst van een mobiel meetpunt kan dat wel en zijn de geluidsgegevens online in te kijken via het vaste meetnetwerk rond de vliegbasis.
De meetpunten worden door Defensie gefacilieerd. Het geluidsmeetnet is er op verzoek van omwonenden gekomen.
"Ik ben blij dat 'ie er is", zegt Henk Berg van het dorpsbelang. "We hadden min of meer de toezegging dat het een half jaar lang zou blijven. Daar weet men nu ineens niet meer van. Maar goed, het meetpunt is er. We zijn er heel blij mee."

Het blijft bij deze meetpunten

Naast de 15 vaste meetpunten en het mobiele meetpunt bij Deinum komen er niet meer, zo heeft de vliegbasis laten weten. "Ik hoop dat we aan kunnen tonen dat wij hier een hoop lawaai hebben", seit Berg. "Als ze met z'n vijven over het dorp heen komen, dan kun je buiten niet meer zijn. Ik denk dat 'ie over de honderd decibel gaat."
Verslaggever Johanna Brinkman in Deinum
Dorpsbewoner Jan Molog is ook bij met het meetpunt. De stroom voor het punt wordt van zijn erf gehaald. "Het is oorverdovend als de wind uit het noorden komt. De meetpunten hebben stroom nodig. Ik ben benaderd of ze stroom van ons konden krijgen. Ik werk mee, want het is voor de hele omgeving belangrijk."