Kredietbank pleit voor energietoeslag voor mensen met smalle beurs

De energierekening dreigt onbetaalbaar te worden voor mensen met een smalle beurs. Dat zegt directeur Hans van der Meulen van de gemeentelijke Kredietbank. Hij pleit voor een energietoeslag, zoals er ook een huurtoeslag, een zorgtoeslag en een kinderopvangtoeslag is.
© ANP
Het gaat om een toename van 550 à 600 euro per jaar, zegt Van der Meulen: 400 euro meer voor gas en 150 euro meer voor elektriciteit. Volgens het Nibud zijn er nu al zo'n 650.000 mensen die problemen hebben met het betalen van de energierekening.
Van der Meulen: "Dat is geen sinecure. Honderd euro voor iemand die dagelijks de eindjes aan elkaar moet knopen is ook een volkorenbrood per week of een winterjas voor de kinderen"
Om deze mensen te helpen moet het Rijk met een energietoeslag komen, zoals er ook een huurtoeslag is, vindt Van der Meulen. Maar er is meer. Het gaat niet alleen om het lager draaien van de thermostaat van 20 naar 15 graden, waardoor mensen in de kou komen te zitten, het gaat ook om het energiezuiniger maken van de woningen. Daar zou de gemeente bij kunnen helpen. Want als mensen geen geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien, dan ook niet voor verduurzaming, zegt Van der Meulen.

Eerder in actie komen

De gemeente kan ook helpen met 'vroege signalering'. Dat werkt zo: energiemaatschappijen geven aan de gemeente door dat er betalingsproblemen zijn bij bepaalde mensen en de gemeente schakelt hulp in. Dat hoeven niet beslist schuldhulpverleners te zijn, het kunnen ook vrijwilligersorganisaties zijn.
"Armoede leidt tot stress. Dan maakt je niet altijd logische keuzes", zegt Van der Meulen. Hij roept mensen die hulp aangeboden krijgen, toch vooral daar gebruik van te maken.
Hans van der Meulen, directeur van de gemeentlijke Kredietbank