Jelle Zoetendal: "Kabinet laat kwetsbare jeugd in de kou staan"

Er gaat meer dan een miljard euro naar de jeugdzorg, werd in de troonrede bekend. Dat geeft wat lucht aan gemeenten, maar toch zou er nog veel meer bij moeten. Dat vindt wethouder Jelle Zoetendal van Heerenveen.
Jelle Zoetendal © Omrop Fryslân
Zoetendal heeft jeugdzorg in zijn portefeuille. In Fryslân hebben meer dan 10.000 kinderen te maken met jeugdhulp en de kosten daarvan zijn de laatste jaren alleen maar verder omhoog gegaan. Sinds het Rijk daar niet meer over gaat, moeten gemeenten ieder jaar geld bijleggen. En met de uitbraak van het coronavirus is de nood alleen nog maar hoger geworden.

Structureel geld nodig

Volgens Zoetendal gaat het eigenlijk ook om geld dat al eerder is toegezegd. "Het is veel geld, maar eigenlijk niet genoeg. Het kabinet laat op deze manier kwetsbae jeugd wel wat in de kou staan: gemeenten hebben structureel geld nodig, dit geld is maar eenmalig."

Nieuw kabinet

Dat de formatie maar niet wil opschieten, helpt niet. "Nu er geen nieuw kabinet is, is er ook nog weinig zicht op de toekomst. Met dit demissionaire kabinet kunnen gemeenten eigenlijk geen afspraken maken. We zitten wel om die duidelijkheid te springen."
Wethouder Jelle Zoetendal van Heerenveen
Vorig jaar ging er 300 miljoen naar de jeugdzorg. Bijeen lijkt dat heel wat, maar Zoetendal zegt dat Nederlandse gemeenten nog zo'n 2 miljard euro per jaar te weinig krijgen om de wetten uit te voeren die het Rijk heeft vastgesteld. "Alle gemeenten zitten met zorgen in het sociaal domein en de jeugdzorg."

Onder druk

Fryslân kan zich nog aardig redden, geeft Zoetendal aan. Mensen krijgen nog hulp. "Maar het staat wel onder druk, ook wij kunnen straks de rekeningen niet meer betalen. Dan rekenen mensen op hulp van de overheid, maar kunnen gemeenten dat niet waarmaken."