Herman van Veen stelt beschilderde plexiglasplaten tentoon in de Vijversburg

Dat hij honderdtachtig cd's heeft uitgebracht en zo'n tachtig boeken, dat zal mensen niet verbazen. Maar dat Herman van Veen ook al zo'n vierhonderd schilderijen heeft gemaakt, dat is minder bekend. Sinds maandag hangt zijn werk in het paviljoen van Vijversburg bij Tytsjerk.
Herman van Veen oer syn eksposysje yn Vijversburg:
De expositie bestaat uit beschilderde platen van plexiglas die hij speciaal heeft gemaakt voor Vijversburg en die in de natuur van het park passen. Van Veen is bekend met Vijversburg omdat artiesten die hij steunt vanuit zijn organisatie Harlekijn daar al eens hebben gespeeld.
"Ik heb de beelden gezien van dit paviljoen en ik dacht: het lijkt mij om in de hele mooie natuur de menselijke natuur te laten zien inzake kunst. En dat op glas. Want hier is alles glas. Het leek mij mooi om er iets tussen te zetten, in kleuren, in strakke patronen", zegt Van Veen.

Inspiratie

De kunstenaar werd geïnspireerd in de coronatijd. "Je zou het ook een spatscherm kunnen noemen. Het is een proces geweest van de afgelopen twee jaar. Als ik iemand achter een scherm zag zitten in een winkel of restaurant, dacht ik: dat zou ook wel een vrolijker scherm kunnen zijn."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Van Veen schildert inmiddels alweer 22 jaar, maar hij noemt zichzelf nog altijd een 'jonge schilder'. "In dat opzicht kom ik net kijken. Ik denk dat ik inmiddels wel zo'n 300-400 doeken heb gemaakt. Die zwerven uit en verdwijnen de wereld in. Ze hangen in kerken, musea, gallery's en theaters. Voor mij zijn het een soort sporen die je nalaat. Zoals met graffiti, dat doe ik eigenlijk op mijn manier ook. Ik maak graag dingen voor een locatie", zegt Van Veen.

'Kusje in de omgeving'

Over de tentoonstelling in het 'schitterende park' blijft Van Veen bescheiden. "Dat ik daar een toefje kleur in aan heb mogen brengen is ontzettend leuk. That's it. Het is niet wereldschokkend, het is een kusje in een omgeving", aldus de kunstenaar.
De expositie Transparanten H van Herman van Veen is tot en met 21 december te zien in het paviljoen.
Verslaggever Ronnie Porte sprak met Herman van Veen