'Parels' in de stad blijven in nieuwe editie Fries Straatfestival

De 40ste editie van het Fries Straatfestival in Leeuwarden had het afgelopen weekend veel mensen naar de Friese hoofdstad moeten lokken. Echte drukte was er niet, vanwege de aangepaste coronavorm.
Optreden van Amer & Africa met Envá bij Tresoar © Marc de Fotograaf / Visit Leeuwarden
Komen er normaliter 50.000 bezoekers, nu waren dat er ongeveer 7.000.
"Deze editie was anders, maar zeker leuk", zegt Natasja Kesteloo, die tevreden terugkijkt op het vier dagen durende festival. "Het waren stralende dagen."
Ze konden het festival organiseren omdat ze vanaf het begin af aan altijd de anderhalve meter hebben aangehouden. "Dus we hadden afgebakende ruimtes met stoelen op afstand en verkoop via tickets."

Geen spontaan theater op straat

Door die coronamaatregelen was het dit jaar geen feest met veel mensen op straat en straattheater op straat. "Dat hebben we wel gemist, want straattheater moet je spontaan op straat tegenkomen, maar daardoor konden we wel spelen." De organisatie kreeg veel bedankjes van bezoekers.
Op vele plekken in de Friese hoofdstad waren intieme speelplekken gemaakt. "Met hooibalen bijvoorbeeld. En er was een voorstelling in de binnentuin van de Fryske Akademy, daar kom je anders nooit."

Parels in de stad

Zo'n parel was er ook bij de Grote Kerk. "Op het grasveld bij het Jacobijnerkerkhof hebben we een intiem festivalterrein gemaakt. Dat is wel een blijvertje voor volgend jaar."
Op het dak van parkeergarage De Klanderij was een voorstelling en ook in de tuin van het Sint Antoon-gasthuis. "Daar was een muziekoptreden in feeërieke sfeer, waarbij ook bewoners waren."
Ze hoopt volgend jaar weer op een gewoon festival met veel mensen. "Want straattheater hoort op straat."
Verslaggever Willem Vemeltfoort praat met Natasja Kesteloo