Marrit van der Wal houdt met titel Friese eer hoog op NK fierljeppen

Met een sprong van 16,31 meter heeft Marrit van der Wal uit It Heidenskip zaterdagmiddag het NK fierljeppen in Burgum gewonnen. Bij de mannen haalde geen Fries het podium. Wouter van Midden won die categorie. In de voorronde kwam hij tot een sprong van 21,42 meter. Daar kwam de concurrentie in de finale niet meer overheen.
De winnende sprongen op het NK fierljeppen:
De nummers een en twee van afgelopen jaar, respectievelijk Rian Baas uit Utrecht en Ysbrand Galama uit Workum, haalden de finale niet. Ysbrand zette met zijn eerste sprong 17,10 neer en sprong daarna twee keer nat. Baas liep met 20,04 de finale op zeven centimeter mis.
Nard Brandsma, de Fries kampioen van dit jaar, haalde finale ook niet. Hij sprong drie keer nat.

Finale

De zes finalisten, waaronder de twee Friezen Oane Galama uit Hilaard en Sytse Bokma uit Hindeloopen, kwamen in de finale niet meer aan de afstand van 21,42 meter die Van Midden in de voorronde al had neergezet.
Jaco de Groot uit Kamerik werd tweede met 21,03 meter. De derde plaats ging met 20,90 meter naar Erwin Timmerarends uit Bodegraven.

Vrouwen

De vrouwenfinale was met Van der Wal, Sigrid Bokma uit Hindeloopen en Pytrix Westra uit Burgum volledig Fries. Bokma, die afgelopen jaar de titel pakte, kwam in de finale met 16,22 meter nog wel in de buurt van de winnende sprong van 16,31 meter van Van der Wal. Dat leverde haar uiteindelijk de tweede plaats op. Westra werd met 15,64 meter derde.
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Junioren

Het leek erop dat Rutger Haanstra uit It Heidenskip er met de titel bij de junioren vandoor zou gaan. Hij zette in de voorronde een nieuw Fries record van 20,53 meter neer. In de allerlaatste finalesprong ging Reinier Overbeek uit Benschop daar met 21,22 meter echter nog overheen.
Wisse Broekstra uit Tzummarum werd met 19,92 meter derde.

Jongens en meisjes

De titel bij de jongens ging na een volledig Hollandse finale naar Roy Velis uit Benschop met 19,33 meter. Tweede werd Karsten Klarenbeek uit Vlist met 18,38 meter en Rick Cazant uit Kockengen werd met 17,95 meter derde.
Bij de meisjes was Hanneke Westert uit Sneek zaterdagmiddag de beste met 16,23 meter. Daarmee sprong ze verder dan Suzanne Mulder uit Vlist (15,40) en Inger Haanstra uit It Heidenskip (14,49).