Knie zit Hinke Schokker dwars: geen records, maar actie voor KiKa zet door

Het is hardloopster Hinke Schokker niet gelukt om twee wereldrecords bijeen te rennen. Zij probeerde voor de KiKa-actie #teamBerend de 100 kilometer in de kortste tijd en de langste afstand in 24 uur te behalen, maar kreeg vrijdagavond last van haar knie.
Hinke Schokker vrijdagmiddag op de loopband © Omrop Fryslân
Eerder vrijdag verklaarde Schokker al dat zij niet in topvorm was en te kampen had met blessures. Voor 20.00 uur nam Schokker nog een korte pauze, maar daarna ging het bergaf.

Behandeling nodig

"Op een gegeven moment was er een blessurebehandeling nodig van onze fysiotherapeut", vertelt Jan Willem Sietsma van #teamBerend. "Maar dat duurde langer dan de vier minuten die per uur mochten. Want aan een recordpoging zijn regels verbonden. Toen was al duidelijk dat de 100 kilometer hem niet meer zou worden."

"Nu is het niet meer verantwoord"

De 24 uur rennen was toen nog wel in beeld. "Hinke ging nog een uur door op de loopband, maar de blessure bleef. Op een gegeven moment hebben zij als organisatie besloten: nu is het niet meer gezond en verantwoord, we stoppen ermee." 'WRpoging gestaakt', zo meldde de livestream.
Jan Willem Sietsma van #teamBerend
Schokker zelf had nog wel door gewild. Maar dat kon niet, zegt Sietsma. "Hinke heeft een enorme mentale veerkracht en kan flink doorzetten. Maar het lopen is een middel om aandacht te vragen voor KiKa. Dat gaat ook om gezondheid. Dan mag het niet zo zijn dat Hinke een blessure oploopt waar ze nog lang last van heeft."
Hinke zei letterlijk: ik moet me misschien verontschuldigen. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, want dit bedenk je vooraf niet.
Jan Willem Sietsma van #teamBerend
De teleurstelling was groot bij Schokker. "Ze was aardig van steek, omdat ze echt wel in haar hoofd had om minstens één record naar Eastermar te brengen. Als dat niet lukt, dan is dat een teleurstelling. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor iedereen eromheen. Hinke zei letterlijk: ik moet me misschien verontschuldigen. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, want dit bedenk je vooraf niet."

#teamBerend zet door

De actie voor #teamBerend gaat nog wel door, om geld op te halen voor KiKa. De ploeg achter het initiatief rent door en daarnaast probeert Albert Kieft 24 uur lang te fietsen.
"Je probeert de lichtpuntjes op te pakken", zo zegt Sietsma. "Vlak voor de start kwam dorpsgenoot Albert Kieft en zei: ik zet mijn fiets op het podium en wil 24 uur fietsen om Hinke te steunen. Toen zij uitviel, hebben we Alberts fiets op de plek van de loopband gezet. Intussen heeft Albert bijna 400 kilometer gefietst. Mensen kunnen hem volgen via de livestream."
De actie voor #teamBerend gaat verder © teamberend.nl
Op zaterdagochtend staat de teller van de langer lopende actie #teamBerend al op meer dan 45.300 euro. "Er zijn veel KiKa-beren verkocht en Emiel van De Hûnekop is langs geweest om op de foto te gaan", vertelt Sietsma, die zelf ook mee heeft gerend.
De mensen achter #teamBerend zetten zich met hardlopen in om geld bijeen te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Dit team is in augustus 2020 opgericht door Jan Willem Sietsma, voor zijn 4-jarige neefje Berend. Berend was het zoontje van journalist en oud-Omrop Fryslân-columniste Nynke Sietsma. Hij kreeg kanker en overleed op 28 oktober.