Statenfracties: Mogen windmolens van Nij Hiddum-Houw wel verkocht worden?

De fracties van de SP en de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten vragen zich af of de windmolens van het windpark Nij Hiddum-Houw wel in de verkoop mogen worden gedaan.
© Omrop Fryslân
Energiebedrijf Vattenfall heeft aangekondigd dat het vier van de negen molens wil verkopen. Wetterskip Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân hebben wel belangstelling. Zij zien kansen om een groot deel van hun energieverbruik duurzaam op te wekken. Ook kan dan de opbrengst in de regio blijven en zouden inwoners mee kunnen profiteren.

'Marktpartijen profiteren van publiek geld'

De SP en de Partij voor de Dieren zeggen dat de windholens mede zijn betaald door de belastingbetaler. Ze vragen zich af of ook de andere molens worden verkocht. Op zo'n manier kunnen marktpartijen profiteren van publiek geld, en de overheid werkt er ook nog aan mee, zeggen beide partijen.
De komst van het windpark Nij Hiddum-Houw is al jaren omstreden, maar in januari 2020 gaf de Raad van State groen licht voor de bouw. Alle bezwaren van omwonenden, de Waddenvereniging en de stichting Hou Friesland Mooi werden afgewezen door de Raad van State.