D66 Fryslân: "Kaag neemt verantwoordelijkheid, zij kan door met formeren"

D66 Fryslân staat achter het besluit van partijleider Sigrid Kaag om op te stappen als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Volgens voorzitter Raquel García Hermida-Van der Walle neemt ze haar verantwoordelijkheid. Als het aan haar ligt, kan Kaag door met formeren en eventueel op een andere ministerspost in een nieuw kabinet.
© ANP
De Tweede Kamer nam donderdag een motie van afkeuring aan, naar aanleiding van de evacuatie-operatie in Afghanistan. Kaag trok zelf haar conclusies en stapte op. Zij blijft fractievoorzitter van D66 in de Kamer. In die rol gaat zij ook door met de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Verantwoordelijkheid

"Als het beleid wordt afgekeurd, dan moet een minister gaan. Dat waren ook haar woorden", zegt D66-voorzitter Raquel García Hermida uit Gorredijk.
Zij vindt dat Kaag wel leiderschap toont. "Het is nooit leuk dat een minister moet aftreden, dat staat vast. Zij heeft zelf toegegeven dat er dingen mis zijn gegaan bij de evacuatie. Maar van fouten kun je leren. Die verantwoordelijkheid heeft zij genomen."

Consistent geweest

Dat Kaag doorgaat met formeren, vindt García een goed besluit. "Wij staan er achter om de formatie door te zetten. Er zijn op dit moment grote crises in Nederland en de wereld. Klimaat en woningnood kunnen niet wachten, net als een nieuwe bestuurscultuur. D66 is vanaf het begin van de formatie zijn we consistent geweest: we streven naar een zo progressief mogelijk kabinet."
Voorzitter Raquel García Hermida-Van der Walle van D66 Fryslân
Als het aan García persoonlijk ligt, zou Kaag wel weer minister in een nieuw kabinet kunnen worden. "Het is niet aan mij om te zeggen, ook niet aan ons als fractie of bestuur. Maar ik vind persoonlijk dat ministers die moeten aftreden door een afgekeurd beleid, maar wel hun fouten toegeven en hun verantwoordelijkheid nemen, prima een andere ministerspost kunnen vervullen in de toekomst."
Raquel García Hermida-van der Walle © Omrop Fryslân, René Koster