Niet voor iedere Fries is 'Testen voor Toegang' makkelijk te bereiken

Vanaf volgende week is er een coronatoegangsbewijs nodig om naar horeca, evenementen en bijvoorbeeld de bioscoop te gaan. Wie niet is gevaccineerd, moet een negatieve testuitslag laten zien. Er zijn acht 'Testen voor Toegang'-locaties in Fryslân, maar die zijn niet voor iedere Fries makkelijk te bereiken.
© Stichting Open Nederland
De 'Testen voor Toegang'-locaties zijn in Leeuwarden, Drachten, Harlingen, Wolvega, Midsland (Terschelling), Nes (Ameland) en Sneek (twee locaties). Deze locaties zijn opgezet door Stichting Open Nederland, in opdracht van de regering.

Stavoren en Oostmahorn moeten ver rijden

Het betekent dat met name inwoners van het noordoosten en het zuidwesten van de provincie nog een flink eind moeten rijden. Een inwoner van Stavoren moet bijvoorbeeld bijna 40 minuten rijden (38 kilometer) om zich in Sneek te laten testen.
Hetzelfde geldt voor mensen uit Oostmahorn (bij Anjum), die zo'n 37 minuten (45 kilometer) naar Drachten moeten rijden voor de dichtstbijzijnde testlocatie. Voor wie afhankelijk is van het openbaar vervoer, is de reistijd nog langer.

Geen locaties op Vlieland en Schiermonnikoog

Voor wie op Vlieland of Schiermonnikoog is, zal de reistijd nog meer zijn. Op deze eilanden zijn geen locaties van 'Testen voor Toegang.' Vanaf Vlieland kost een oversteek naar Harlingen met de gewone veerdienst al meer dan anderhalf uur.
Men zag er geen brood in. Dan blijf je verstoken van een testlocatie.
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland is er dan ook niet blij mee. "Dit is voor het eiland ontzettend jammer. De testlocaties worden vanuit Stichting Open Nederland verzorgd, het zijn commerciële partijen die het regelen. We hebben het wel geprobeerd aan het begin van de zomer. Maar men zag er geen brood in. Dan blijf je verstoken van een testlocatie."
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland (archieffoto) © Omrop Fryslân
In de zomer was dat nog niet zo erg, zegt Schrier. "Omdat er niet veel evenementen waren. Maar het wordt nu wel een beetje spijtig." Schrier durft nog geen inschatting te maken om hoeveel mensen het zou kunnen gaan. Mede omdat het niet alleen inwoners, maar ook toeristen betreft.

24 uur geldig

Daar komt nog eens bij dat een test maar 24 uur geldig is. "Je zal maar een week geboekt hebben in een hotel en steeds uit eten willen, dan moet je iedere dag op en neer naar Harlingen. Op zich een mooie overtocht, maar daar kom je niet voor op Vlieland."
Schrier dankt dat het om 'onbedoelde gevolgen' gaat, maar geeft wel aan het donderdag in bestuurlijk overleg in te brengen.
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland
In de Tweede Kamer zijn er ook nog veel vragen over de inzet van de coronatestbewijzen. Niet alleen wat de uitvoerbaarheid betreft, maar ook vanwege de mogelijkheid op een grotere tweedeling in de samenleving tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen.
Een QR-code voor toegang © ANP
Het toegangsbewijs moet gelden bij bijvoorbeeld horeca, theaters, festivals, sportkantines en bioscopen, voor mensen boven de 13 jaar voor binnen en buiten, met en zonder vaste zitplaats.

Lastig te handhaven

Voorzitter Sybrand Buma van Veiligheidsregio Fryslân gaf dinsdag al aan dat het handhaven op het coronatoegangsbewijs wel eens lastig kan worden. Hoewel het kabinet heeft toegezegd geld vrij te maken voor extra toezicht in gemeenten, denkt Buma dat er niet veel mensen beschikbaar zijn. Ook de anderhalve meter kon al niet goed kon worden gehandhaafd, zei Buma.
Intussen hebben diverse horecagelegenheden aangegeven niet te controleren op coronatoegangsbewijzen, onder meer in Surhuisterveen, Harkema, Oosterzee en Joure.