Rechtbank tikt Sociaal Domein Fryslân op de vingers voor aanbesteding

De aanbestedingen van de specialistische jeugdzorg in Fryslân moet opnieuw. De voorzieningenrechter vindt dat kleine aanbieders niet dezelfde kansen hebben op het binnenhalen van contracten. De uitspraak is een tik op de vingers van Sociaal Domein Fryslân (SDF), de zorginkooporganisatie van de Friese gemeenten.
© Omrop Fryslân, Mats Gies
Om de kwaliteit van de specialistische jeugdzorg te verbeteren en daar samenhang in te krijgen, zijn er een aantal regels opgesteld. Hiermee kan beter bekeken worden waar potentiële zorgaanbieders aan moeten voldoen en of de gemeente kwalitatief goede zorg inkoopt.

Opsteker voor kleine zorgaanbieders

De kleinere zorgaanbieders vinden dat de gemeenten verkeerde criteria gebruiken en dat ze niet in aanmerkingen komen voor contracten. De rechter stelt hen nu in het gelijk.
De uitspraak is een opsteker voor de kleine zorgaanbieders. Mies Meijer van de Geitenmeijerij in Fochteloo. "Wij hebben altijd gezegd dat er hier geen sprake is van een gelijkwaardige situatie. Wij willen dezelfde kansen hebben en belangrijker nog: onze klanten goede zorg leveren."

In gesprek met SDF

Meijer wil nu zo snel mogelijk om tafel met het SDF: "Wij denken dat we er met goede gesprekken wel uitkomen. We hebben immers één doel: goede zorg leveren aan onze klanten."
De zorg bij de gemeenten en SDF is dat de kwaliteit bij kleinere aanbieders niet goed gewaarborgd kan worden. Meijer bestrijdt dat: "Wij hebben als kleinere zorgaanbieders ook een goed systeem voor het waarborgen van de kwaliteit. Dat is net zo goed als alle anderen." Ze stelt dan ook dat zij aan alle regels kunnen voldoen, maar dat het vooral eerlijk moet.
Sociaal Domein Fryslân kan nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak. Voorzitter HIlde Tjeerdema laat weten dat het vonnis nog bestudeerd wordt. Voor hen blijft van belang dat de zorg aan de jeugd voor een langere tijd goed vastgesteld kan worden.