Workumer toren heeft na eeuwen een derde klok: "Lang gewacht, maar toch gekomen"

Het heeft diverse eeuwen geduurd, maar de kerktoren van de Gertrudis aan de Merk in Workum heeft nu drie klokken in plaats van twee. Toen de toren werd gebouwd, was bovenin al ruimte gemaakt voor drie klokken. Maar die derde klok kwam er nooit, tot nu toe.
Klok Geartrui eindelijk geplaatst:
Ze zijn in Workum erg blij met de komst van Geartrui, zoals de derde klok heet. "Hoe vaak maak je nou mee dat er een nieuwe klok in de toren wordt gebracht? En ook nog een klok waar je 400 jaar op hebt gewacht. Het is heel speciaal", zegt Harm Haitsma van de monumentenstichting in de gemeente Súdwest-Fryslân. "Lang gewacht, maar toch gekomen", zegt Hans Boekhoven van dezelfde stichting.
Volgens Haitsma was het vroeger duur om een klok te maken en hadden ze er destijds waarschijnlijk niet genoeg geld voor. In de loop van de tijd bleef de derde klok erbij, tot Workumer Henk de Haas in actie kwam.
© Omrop Fryslân
Met de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân heeft hij geregeld dat de nieuwe klok in Duitsland is gegoten. De klok was een jaar geleden al klaar, maar door corona kon hij de grens niet makkelijk over. Nu hangt Geartrui dan eindelijk bovenin de toren.
De klok wordt volgende week donderdag officieel ingeluid door commissaris van de Koning Arno Brok.
Harm Haitsma