Hantumers vinden ring van dorpsgenoot na 42 jaar terug door Simmer yn Fryslân

Hij lag 42 jaar lang en zo'n 32 centimeter onder de grond: de zegelring die Hantumer Willem Tilma vroeger tijdens het sporten was verloren. Toen Omrop Fryslân afgelopen maand voor Simmer yn Fryslân met 'hobby-archeologen' Reinder en Wietse Niek in het veld was, kwam de ring weer boven het water.
Voor Hantumer Willem Tilma begon het met één van de foto's uit het blog van Simmer yn Fryslân. Twee van zijn dorpsgenoten, Wietse Niek Meijer en Reinder van der Woude, lieten onder andere een oude ring zien die ze met de metaaldetector hadden gevonden. En deze ring kwam Tilma wel heel bekend voor.

In 1979 verloren

"Dat kon mijn ring wel eens zijn!" had Willem Tilma direct tegen zijn vrouw gezegd nadat hij de foto had gezien. Tijdens één van de korfbaltrainingen in het dorp was hij deze oude zegelring destijds verloren. Dat moet in 1979 zijn geweest.
"Het was een zegelring, die we kregen van onze ouders wanneer we 18 werden. Ik heb de ring 8,9 jaar gedragen, daarna was hij weg", zegt Tilma. "Dan kun je hem wel gaan zoeken op zo'n veld, maar je vindt hem natuurlijk ook niet zo snel meer."
© Omrop Fryslân, Aukje de Hoop
Na een gesprek met Reinder op het sportveld bleek al snel dat het inderdaad om de ring van Tilma ging. Afgelopen woensdag kwam Reinder hem overhandigen op de jaarlijkse familiedag. "Dat had mijn vrouw achter mijn rug om geregeld."
Ik wil hem straks weer altijd dragen.
Willem Tilma over de zegelring van zijn ouders, die na 42 jaar weer uit de grond kwam
Tilma is er erg blij mee. "Het is toch iets wat je hebt gekregen van je ouders. Die leven allebei niet meer", zegt Tilma. "Ik wil hem straks altijd weer dragen."

Ongeschonden weer uit de grond

Daarvoor moet de ring eerst nog wel even naar de maker, want hij past bij Tilma niet meer helemaal om zijn vingers. Toch is de zegelring zo goed als ongeschonden uit de grond gekomen, zelfs al lag hij jarenlang zo'n 32 centimeter diep. Tilma: "Het is prachtig dat je zoiets terugkrijgt."
Willem Tilma over de ring die hij 42 jaar lang kwijt was