Kinderen leren het Fries al lang niet meer alleen uit boekjes

Het onderwijs is in beweging en ook de Friese les ziet er niet meer hetzelfde uit als vroeger. Bij het project FF Keunstich Frysk zijn leerlingen bijvoorbeeld bezig met filosoferen en dichten.
VIDEO: Kinderen leren het Fries al lang niet meer alleen uit boekjes
Janke Singelsma en Jolanda Verhoef zijn twee van de ontwikkelaars van FF Keunstich Frysk. Eigenlijk is het project een combinatie van initiatieven die een kunstige vorm combineren met het Fries.
Invuloefeningen zoals vroeger zitten er niet meer tussen. Leerlingen worden tegenwoordig op een eigentijdse en creatievere manier uitgedaagd. En dat allemaal in het Fries natuurlijk.
In een serie van vier delen belicht Omrop Fryslân deze week de stand van zaken in het Friese taalonderwijs. Dit is het tweede deel. Het eerste deel is op maandag 13 september gepubliceerd. Het derde en vierde deel zijn vanaf woensdag 15 en donderdag 16 september te vinden op onze website en app.
Of het Fries van de kinderen beter wordt door deelname aan het project zal gemeten worden aan de hand van tests die spelenderwijs van tevoren en achteraf afgenomen zullen worden. De eerste school is net begonnen met het project. Singelsma en Verhoef weten daarom ook nog niet of FF Keunstich Frysk inderdaad leidt tot een betere beheersing van de Friese taal.
Omrop Fryslân is een van de partners in het Taalplan Frysk 2030. Zo maakt Omrop Fryslân Tsjil (het voormalige SkoalTV) de Tjits Floch. Elke dag is het leven van Tjits en haar gezin te volgen op YouTube en in de Tsjil-app.