VC Trynwâlden keert na drie jaar terug in zaterdagvoetbal

Drie jaar nadat VC Trynwâlden besloot om in te zetten op prestatievoetbal op zondag, wil de club nu overstappen naar het zaterdagvoetbal. De wijziging komt op aandringen van een nieuw hoofdbestuur.
Voetballers van VC Trynwâlden op een training © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De leden hebben het laatste woord. Die mogen op 29 september praten over het voorstel van het bestuur. Ze hebben een brief gekregen met uitleg van het bestuur.
Clubs die voor 1 oktober aan de KNVB doorgeven dat zo willen overstappen, mogen op hetzelfde niveau actief blijven. Eerder was het zo dat het eerste elftal van een club in een lagere divisie moest instromen na een overstap.

Fusieclub naar de zondag

Toen zaterdagsclub Trynwâldster Boys en zondagsclub VV Trynwâlden in 2009 fuseerden, koos de fusieclub met de naam VC Trynwâlden ervoor om prestatievoetbal op beide weekenddagen door te zetten.
Drie jaar geleden stopte de club met prestatievoetbal op zaterdag. Tot dat besluit kwam de club op een algemene ledenbijeenkomst, maar het ging tegen het advies van een onafhankelijke commissie in. Op de vergadering stemnden 92 mensen met het bestuur mee: zij kozen voor de zondag. 80 leden waren het daar niet mee eens.
De club moest toen een van beide dagen kiezen, omdat het niet langer uit kon om voor de zaterdags- én zondagsploeg een trainer te betalen. Het ledenaantal liep ook terug.

Steeds vaker naar de zaterdag

Het besluit om toen voor het zaterdagsvoetbal te kiezen, ging tegen een trend in. Veel clubs stappen de laatste jaren van het zondags- naar het zaterdagsvoetbal. Afgelopen week deed GAVC uit Grou dat nog.