Onrust in de horeca vanwege invoering coronapas: "Een nieuwe drempel"

De geruchten zijn er al langer, maar het lijkt er nu toch echt van te komen: de coronapas, die mensen moeten gebruiken als ze naar een restaurant willen. Dinsdag maakt het demissionaire kabinet dat waarschijnlijk bekendmaken.
Coronamaatregels fernijing
"Ja, nu mag iedereen gewoon nog bestellen hoor," begint Peter Goedhart van restaurant De Bommel in Sneek zijn verhaal terwijl hij alle kaarten voor de lucht op tafel zet.
Zijn opmerking is een knipoog naar de nieuwe regels. Hij is het er volledig mee oneens. "Je bent als horeca gastvrij, dat is het grootste goed van je vak. Straks moeten we mensen buitensluiten, dat willen we dus niet."
Peter Goedhart van de Bommel in Sneek © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bovendien krijgt het personeel het drukker, zegt Goedhart: "Je krijgt er weer een taak bij. Het is voor ondernemers moeilijk om iemand in te roosteren die alleen maar de coronacheck doet. Er is al een groot personeelstekort."
Zonder rijbewijs mag je ook niet in een auto stappen.
Joris Hagting van restaurant Aan de Gracht
Even verderop in de stad wordt het restaurant Aan de Gracht ook klaargemaakt voor een nieuwe dag. Eigenaar Joris Hagting zet de stoelen bij de tafels. Hij heeft dubbele gevoelens bij de regels.
"Aan de ene kant is het wéér de zoveelste verplichting. Daar zijn we klaar mee", zegt Hagting. "Maar aan de andere kant wil je ook veiligheid bieden voor je gasten en medewerkers. Het is ook zo dat je zonder rijbewijs niet in een auto mag stappen. Dus dan moet dit ook lukken toch?"
© ANP Foto
Koninklijke Horeca Fryslân is niet blij met de nieuwe regels, zo zegt voorzitter Melle Bakker. Hij merkt dat de onrust toeneemt bij de restauranteigenaren. "De financiële steun houdt op na 1 oktober, maar er blijven regels. Zo kun je niet volledige omzet draaien. Het kabinet verpakt het mooi door te zeggen dat er meer mensen binnen mogen, maar dat lijkt me niet het geval."

Niet meer spontaan

Bakker denkt dat mensen minder snel komen als ze een bewijs moeten laten zien. "Het spontane is eraf. Daarnaast moeten veel ondernemers de schulden straks terugbetalen. Dat kun je iedere buffer wel gebruiken. Wij vinden dat de horeca te hard wordt aangepakt. Versoepel ook in onze branche. Geen nieuwe regels meer erbij."
Melle Bakker van de Koninklijke Horeca Fryslân over de regels