Slecht seizoen voor buitenbaden: veel minder bezoekers dan voor corona

Na rondvraag bij elf buitenbaden blijkt dat deze zomer bij hen dik 22.000 bezoekers zijn geweest. Dit is een derde minder dan in 2019, het jaar voor corona.
Lage bezoekersaantallen bij zwembaden door corona en slecht weer
Strenge coronamaatregelen, maar ook het slechte weer en lage temperaturen waren de oorzaken voor het tegenvallende seizoen.
Zwembad Mounewetter in Witmarsum is één van de grootste buitenbaden in Fryslân, maar heeft dan ook te maken met de grootste daling. Terwijl ze in 2019 nog tussen de zestigduizend en zeventigduizend bezoekers hadden, waren dat er in 2021 maar dertigduizend.
Voorzitter Roel Bijlsma blijft er positief onder: "Het is altijd beter dan vorig jaar. Toen begonnen we met maar 30 mensen in een tijdslot, dus maar 180 mensen per dag."

Steun van de gemeenschap

Het zwembad kreeg veel steun, van de gemeente, het Rijk, maar ook van de gemeenschap. Van scholen en zwemmers kregen ze een bijdrage van 7400 euro. Boekjaar 2020 eindigde het zwembad met 0 euro onder de streep, maar voor 2021 dreigt zelfs dat niet te lukken.
Grijze wolken boven zwembad Mounewetter © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Het zwembad heeft nog wel een reservepot, omdat ze in de jaren '90 de camping daarnaast verkocht hebben. Bijlsma: "Dat geld gebruiken we nu voor de zinvolle dingen." Hij zegt dat investeringen uitgesteld moeten worden, maar dat het zwembad voorlopig niet in financiële nood zit.

Subsidie-aanvraag afgewezen

Zwembad De Klomp in Wommels heeft het een stuk beter gedaan dan Mounewetter. Maar ze maken zich meer zorgen over de financiën, omdat haar extra subsidie-aanvraag is afgewezen door de gemeente.
Penningmeester Aukje Schellens vertelt dat de bijdrage van het Rijk ook niet groot was. "Vanuit de overheid hebben we heel weinig steun ontvangen. Dat is omdat de regelingen voor de zwembaden er eigenlijk bijna niet zijn. We hebben afgelopen jaar in het eerste coronaseizoen 400 euro steun gekregen."
Zwembad De Klomp in Wommels © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Dit jaar rekent Schellens ook niet op veel steun van het Rijk: "Omdat ze kijken naar het omzetverlies van het eerste halfjaar. Dan zijn wij niet eens open, dus dan kun je geen verlies hebben."
Bedrijfsleider Aukje Okkema is blij dat veel zwemmers De Klomp nog weten te vinden: "Dat gaat vaak via 'mond-tot-mond'-reclame." Het coronavirus en het slechte weer drijven Okkema niet tot gekte. "Wij zijn altijd wel positief. We vinden wel iets uit. Er is altijd wat te doen hier."