Directeur Elfstedenhal over OKT curling: "We willen er echt een show van maken"

Het olympisch kwalificatietoernooi curling komt naar Leeuwarden. In de Elfstedenhal maakt onder andere het Nederlandse team kans om zich voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor de Olympische Spelen.
De Elfstedenhal is het toneel van het OKT curling
Niet eerder in de geschiedenis was ons land gastheer van het olympisch kwalificatietoernooi curling. "Voor ons is het heel belangrijk, maar voor de stad Leeuwarden ook, een stukje citymarketing van de bovenste plank. We zijn er heel blij mee," vertelt Klaas Siderius, directeur van de Elfstedenhal.
Een van de landen die zich in Leeuwarden voor de Spelen kan kwalificeren, is Nederland. Mogelijk geven de wedstrijden in eigen land het team een extra stimulans, want niet eerder plaatste Oranje zich voor de Olympische Spelen op het onderdeel curling.

Hal wordt klaargemaakt

Er wordt hard gewerkt om de hal klaar te maken voor curling. "Op dit moment zijn we de sheets aan het leggen voor de curling, niet voor het OKT, maar voor de normale gebruikers."
Op de platen die er nu in komen, kunnen de kwalificatiewedstrijden niet worden gehouden. "Wij gaan nu open voor iedereen, kunstschaatsen, shorttrack, curling. Dus moeten we de baan multifunctioneel inzetten. Straks is het alleen maar voor de OKT en dan moet het echt een baan zijn die aan de kwalificatie-eisen voldoet."
Elfstedenhal in Leeuwarden © Simone Scheffer
Klaas Siderius, directeur van de Elfstedenhal
"Wij willen dat dit een toernooi wordt, waarbij ze internationaal denkt: dit moet vaker in Nederland. Dus we willen er ook echt wel een show van maken."

Andere clubs wijken uit

Drie teams kunnen haar op het ijs van de Elfstedenhal kwalificeren voor 'Peking'. Dat moet dan gebeuren op het middenterrein. IJsclubs die daar zouden trainen, wijken begin december tijdelijk uit naar de ijshockeyhal en naar Thialf in Heerenveen.