Omrop TIP: Podcast over zelfdoding "Dit hadden we nooit, nooit gedacht"

Iedere dag overlijden gemiddeld vijf mensen als gevolg van zelfdoding. Daarnaast doen 135 mensen per dag een poging. Hoe werkt het in het hoofd van iemand die aan de dood denkt, is het te voorkomen en met wat voor vragen blijven nabestaanden achter?
© Omrop Fryslân
In drie afleveringen van de podcast Fan binnenút komen de nabestaanden, de ervaringsdeskundige en de psychiater aan het woord.
Deze 10 september is 'World Suicide Prevention Day'. Over de hele wereld wordt stilgestaan bij alle mensen die overleden zijn aan zelfdoding, mensen die eraan denken en familie, vrienden en anderen die geraakt zijn door zelfdoding. De dag is bedoeld om het taboe op zelfdoding te doorbreken en erover te praten.
Sytske Jorritsma © Omrop Fryslân, Miranda Werkman

"Dit hadden we nooit, nooit gedacht"

In de eerste podcast vertelt Sytske Jorritsma over haar zusje. Negen jaar geleden, na twaalf uur, werd ze gebeld. Haar man nam op. Ze wist direct dat het niet goed was: haar zusje had er een einde aan gemaakt.
Toen begon de zoektocht naar het waarom, voor iedereen kwam het uit de lucht vallen. Hoe vind je antwoorden, zijn die er eigenlijk wel?
Het gaat nu goed met Sytske Jorritsma. Het stuk verdriet en gemis om de zoveel tijd blijft, zegt ze. Ze werkt als bestuurslid bij de NNZF, een stichting voor nabestaanden na zelfdoding.
Jan Kuipers © Omrop Fryslân, Miranda Werkman

"Ik voelde me zo 'waardeloos'"

In de tweede podcast komt Jan Kuipers aan het woord. Hij vertelt gewoon hoe het was. Hoe gedachten hem plaagden, gedachten dat hij 'waardeloos' was, toen hij zonder werk thuis op de bank belandde. Het ging steeds slechter met hem. Hij reed wel eens naar het spoor toe, is een paar keer naar een flat gegaan en stond bij het water. Hij werd opgenomen en deed een poging.
In de podcast vertelt hij hoe die ene vraag zijn hele perspectief veranderde. Hij is blij dat hij hier nog is, want het leven heeft wel doel. Ook al is het niet altijd even makkelijk. De gedachte dat hij van waarde is in zijn werk als ervaringsdeskundige helpt.
Psychiater Agnes de Groot © Omrop Fryslân, Omrop Fryslân

"Mensen schamen zich vaak voor hun suïcidale gedachten"

In de derde en laatste podcast legt psychiater Agnes de Groot uit dat praten helpt. Vragen of iemand denkt aan de dood. Voor haar werk ontmoet ze veel patiënten die suïcidaal zijn. Dat werk neemt ze niet mee naar huis, tenzij één van haar patiënten toch de stap zet en er een einde aan maakt. Ze wilde dat zulk gedrag beter te voorspellen was. Er is nog veel meer onderzoek voor nodig.
Ook werkt ze veel met de naasten. Als naaste is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
De podcasts horen bij de televisieserie 'Fan binnenút' van programmamaker Miranda Werkman.
Hulp nodig? Bel 0900 - 0113 of chat online op www.113.nl (24 uren / 7 dagen per week)