Mondiaal natuurcongres roept Nederland op: boor geen gas in Waddenzee

Het internationale congres voor natuurbehoud (IUCN) roept de Nederlandse regering dringend op om niet naar gas te boren in de Waddenzee. De aangenomen motie is een belangrijk signaal, want het samenwerkingsverband IUCN bestaat uit bijna 90 landen en meer dan duizend organisaties.
Gaswinning bij de Waddenzee © Shutterstock.com (Erik Koole Photography)
De motie op het wereldcongres in Marseille werd aangenomen met 583 stemmen voor en 7 stemmen tegen. Verder waren en 134 partijen die zich hebben onthouden van stemmen. Dit betekent dat de motie verandert in een resolutie, oftewel een ferme oproep.

Niet eerder gebeurd.

"Wij zijn ongelooflijk blij met deze internationale steun", laat de Waddenvereniging weten. "Het gebeurde nog niet eerder dat overheden vanuit de hele wereld de Nederlandse regering op deze manier hebben aangesproken op gaswinning uit de Waddenzee."
"Dit betekent dat regeringen en natuurbeschermers van over de hele wereld de Nederlandse regering oproepen om het gas onder de Waddenzee te laten zitten."
Het besluit van één Nederlandse minister kan al het goede werk van vele natuurbeschermers over de hele wereld kan frustreren.
Frank Petersen van de Waddenvereniging
Frank Petersen van de Waddenvereniging geeft aan dat nieuwe gaswinning in de Waddenzee effect zal hebben op de unieke natuur van de Waddenzee, maar ook op klimaatverandering. "Als wadplaten verdwijnen zal voedsel voor trekvogels verdwijnen en zo verdwijnen deze vogels ook weer uit Afrikaanse landen langs de Atlantische Oceaan."
"Zo merk je dat het besluit van één Nederlandse minister al het goede werk van vele natuurbeschermers over de hele wereld kan frustreren."
Frank Petersen van de Waddenvereniging was woensdag op het congres in Marseille
Het congres van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is bedoeld voor natuurbeschermers en vertegenwoordigers van regeringen over de hele wereld. Daar vallen ook zo'n 900 niet-gouvernementele-organisaties onder.
Het IUCN is een internationaal samenwerkingsverband dat sinds 1948 bestaat. Op het congres wordt gesproken over belangrijke internationale beslissingen over natuurbehoud en klimaatverandering. Het biedt ook de mogelijkheid om een 'urgente motie' in te dienen.
De motie van de Waddenvereniging kreeg voor het indienen steun van 23 natuurbeschermingsorganisaties.