GGD: geen uitbreiding of nieuwbouw van geitenhouders bij 'gevoelige bestemmingen'

De GGD Fryslân adviseert om uit voorzorg geen uitbreiding of nieuwbouw van geitenhouderijen toe te staan in een straal van twee kilometer van 'gevoelige bestemmingen'. Aanleiding voor het advies is het plan voor een geitenhouderij in Boijl.
Het bedrijf in Boijl © Funda
Gevoelige bestemmingen zijn onder andere woningen, scholen, kinderopvang, bejaardentehuizen, verzorgings-en verpleegtehuizen en ziekenhuizen.
Binnen een afstand van twee kilometer van geitenhouderijen is er een hogere kans op longontsteking. Onderzoeken in Noord-Brabant en Limburg hebben aangetoond dat binnen twee kilometer van geitenhouderijen ongeveer een kwart meer longontstekingen voorkomen.
Tot er meer kennis voorhanden is, adviseert de GGD daarom tegen uitbreiding of de bouw van nieuwe geitenhouderijen op verschillende plaatsen. En op plekken waar al geitenhouderijen staan, mogen binnen twee kilometer ook geen nieuwe bestemmingen komen.

Blij met het advies

Omwonenden in Boijl die actievoeren tegen de komst van de geitenhouderij, zeggen dat het advies van de GGD duidelijk is. Ze zijn er blij mee.
Bij de locatie in Boijl waarvoor plannen zijn voor een geitenhouderij, staat nu nog een melkveebedrijf, die ook paarden heeft. Op zo'n 45 meter afstand ligt de eerste gevoelige bestemming.