Koning opent De Tiid: "Voor Bolsward is de cirkel nu rond"

Zo'n 500 Bolswarders verwelkomden dinsdagochtend koning Willem-Alexander bij De Tiid. De koning heeft het nieuwe cultuurhistorisch centrum geopend.
Zo opende de koning De Tiid:
De koning is niet alleen verwelkomd door de honderden Bolswarders, maar ook door burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân en kommissaris van de koning Arno Brok.
De aankomst van de koning was 'spannend'
Direct na zijn aankomst kreeg hij een rondleiding, en hij sprak met omwonenden, bouwers en geldschieters. Hy gaat ook de toren van het stadhuis in, zegt verslaggever Onno Falkena, die erbij is. "Daar is vanalles om te doen geweest. Die is weggehaald, gerestaureerd en kortgeleden ook teruggeplaatst."
De koning kreeg ook een rondleiding door de toren:
Voor het bezoek van de koning is Bolsward netjes opgepoetst, zegt Falkena. "Er is heel wat politie en beveiliging aanwezig. Der sfeer is uitstekend, ik kan me niet voorstellen dat er veiligheidsrisico's zijn."

Trotse Bolswarders

Volgens Falkena is het een historisch moment voor Bolsward. "De mensen zijn trots op hun stadhuis".
De koning in de toren van het oude stadhuis © ANP
Doordat de gemeente Bolsward door de herindeling van 2011 opging in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân, verloor het stadhuis zijn functie. Het monumentale gebouw is gerestaureerd en omgevormd tot een ontmoetingsplaats.
In De Tiid komt een museum, archief, gemeenteloket, bibliotheek en een café. Ook VVV Bolsward heeft er een plek gekregen. Het heeft daarmee verschillende functies.
Boalsert is kreas oppoetst © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het gemeentearchief zit al een tijdje op zijn nieuwe plaats. Niet alleen het archief van Súdwest-Fryslân wordt er bewaard, maar ook een deel van de papieren van De Fryske Marren gaat naar de depotruimte.
Volgende week gaat De Tiid voor het eerst open voor het publiek.

Bliksembezoek

Het koninklijke bezoek aan Bolsward duurt ongeveer een uur. Falkena: "Hij heeft vanmiddag weer andere verplichtingen. Dan ontvangt hij de medaillewinnaars van de Paralympische Spelen in Tokio."