Omrop TIP: Fan binnenút: verder achter de deuren van de GGZ

Wanneer loop je vast in jouw rouwproces? Hoe groot is de wanhoop als je overweegt om er zelf een einde aan te maken en waarom komen zoveel mensen met een laag verstandelijke beperking in de forensische psychiatrie terecht? Programmamaker Miranda Werkman kijkt in deze derde serie van het televisieprogramma Fan binnenút verder achter de deuren van de GGZ.
© Omrop Fryslân
In de kliniek of thuis vertellen cliënten hun persoonlijke verhaal.

Afscheid van het leven

In de eerste aflevering vertelt Isabelle waarom ze een einde aan haar leven wilde maken. Ze werd lichamelijk erg ziek, begon na te denken over haar leven en voelde zich verschrikkelijk eenzaam. Ze had al bedacht hoe ze afscheid zou nemen van haar kinderen, omdat ze echt dacht dat die beter af zouden zijn zonder haar. Ze heeft op tijd aan de bel getrokken en kan het nu navertellen, aan haar eigen keukentafel.
Psychiater Agnes de Groot kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om te praten. Durf te vragen aan iemand waarvan je ziet dat het niet goed gaat en of die persoon aan de dood denkt.
Isabelle vertelt haar verhaal aan Miranda Werkman © Omrop Fryslân

'Licht verstandelijke beperking'

In een andere aflevering vertelt mevrouw De Vries (niet haar echte naam) haar verhaal. Ze heeft LVB (licht verstandelijke beperking) en dat betekent dat ze op een veel lager niveau functioneert dan haar echte leeftijd. Na een poging tot moord kwam ze in de forensische kliniek. Daar leert ze onder andere anders om te gaan met haar emoties.
Binnen de GGZ houdt een speciaal team zich bezig met LVB-ers op de forensische psychiatrie. Ze hebben een grotere kans op een psychiatrische ziekte, zijn verslavingsgevoeliger en komen eerder in aanraking met politie en justitie omdat se minder goed nadenken over oorzaak en gevolg.
Je begrijpt dan beter waarom mensen delicten plegen, zonder het goed te keuren natuurlijk, maar er zit een heel verhaal achter.
Miranda Werkman

Eyeopeners

Voor programmamaker Miranda Werkman was dat een van de eyeopeners. "Je begrijpt dan beter waarom mensen delicten plegen, zonder het goed te keuren natuurlijk, maar er zit een heel verhaal achter. Ik heb de hele middag bij mevrouw De Vries op de bank gezeten. Het was ook wel gezellig, maar o, wat heeft deze vrouw veel meegemaakt. Het is te verschrikkelijk om allemaal te laten zien, maar een glimp van haar leven geeft al een beetje inzicht."
Gryt Nicolay © Omrop Fryslân

Complexe rouw

Ze maakte ook een programma over complexe rouw. Gryt Nicolay verloor in een paar dagen tijd haar man en volledig onverwacht haar zoon. Ze zocht hulp. Meerdere mensen verliezen, jouw naaste die door een misdrijf of akelig ongeluk om het leven komt, het zorgt ervoor dat rouw overgaat in complexe rouw.
Bijzonder hoogleraar psychologie Jos de Keijser vertelt hoe ze mensen op de rouwpoli helpen.
Het raakt me om te zien hoe het mensen lukt om weer te gaan staan, verder te kunnen.
Miranda Werkman
"Die aflevering maakte ook grote indruk. Om te horen hoe Gryt Nicolay haar man en vlak voor zijn uitvaart haar zoon verloor. Ze zocht hulp bij de rouwpoli. Ook een zwaar thema. Het raakt me om te zien hoe het mensen lukt om weer te gaan staan, verder te kunnen. Dat de meeste mensen onder de meest verschrikkelijke omstandigheden hun weg weer kunnen vinden. En ik ben me er ook heel bewust van dat dat niet bij iedereen lukt."
Fan binnenút is te zien op maandag om 17.15 uur bij Omrop Fryslân televisie (en de hele avond elk halfuur in de herhaling). De eerste uitzending is op 6 september.
By de rige heart ek in podcast © Omrop Fryslân

Podcast

Bij de televisieserie hoort ook een podcastserie van drie afleveringen. Daarin praat Miranda Werkman verder over het thema zelfdoding: met psychiater Agnes de Groot, nabestaande Sytske Jorritsma en ervaringsdeskundige Jan Kuipers.
Hulp nodig? Bel 0900 - 0113 of chat online op www.113.nl (24 uur / 7 dagen per week)