Transformatorhuisje Nijega: van stiekem zoenen tot graffitikunst

Stiekem zoenen achter het gebouwtje of gedichten lezen op de muren: het transformatorhuisje in Nijega is een ontmoetingsplek en sinds kort ook een kunstwerk dat de aandacht trekt.
Sietie en Reinder Noordenbos hebben tegenover het transformatorhuisje hun theetuin De Tamarisk. Vanuit hun huis kunnen ze uitkijken op het kunstwerk. Ze zijn er trots op dat ze er er mede voor gezorgd hebben dat het gebouwtje nu kunst is: het transformatorhuisje is in regenboogkleuren met graffiti bespoten.
Ook heeft het drie gedichten, waarvan eentje in het Fries. Kunstenaars en dichters zijn afgelopen voorjaar met deze gedichten aan de gang geweest. Een officiële opening heeft het huisje door corona niet gehad, maar het trekt de aandacht doordat het op een fietsroute ligt.
"Het huisje was helemaal verwaarloosd en zat vol met graffiti. We ergerden ons er wat aan en in 2018 hebben we Liander gevraagd: kunnen jullie dit huisje niet opknappen?
Reinder Noordenbos
Het huisje is al honderd jaar oud, zegt Reinder Noordenbos, maar stond er de laatste tijd niet meer zo fraai bij. Noordenbos: "Het huisje was helemaal verwaarloosd en zat vol met graffiti. We ergerden ons er wat aan en in 2018 hebben we Liander gevraagd: kunnen jullie dit huisje niet opknappen?" Dat was een zware klus, maar uiteindelijk was het de gemeentedichter die de transformatie in gang heeft gezet.
Reinder Noordenbos is vlakbij de theetuin geboren en weet niet beter dan dat het transformatorhuisje er staat. Zijn zus heeft er zelfs haar man ontmoet en daarna zijn ze getrouwd. De eerste zoen vond misschien wel plaats bij het huisje en er gebeurde nog veel meer. De oude functie van hang- en vrijersplek heeft het nog altijd, al staan er nu vooral toeristen en fietsers bij het huisje om selfies te maken en de gedichten te lezen.
Reinder Noordenbos over het transformatorhuisje in Nijega