Het Fries kampioenschap fierljeppen vindt zich weer opnieuw uit

De fierljepvereniging van Winsum maakt zich op voor de organisatie van het tweede Fries kampioenschap fierljeppen in coronatijd. In 2020 mocht er vanwege de coronamaatregelen maar 250 man publiek bij, maar nu schalen ze op naar een evenement van 750 mensen.
Anna Martha van der Mei van de fierljepvereniging van Winsum:
In 2019 werd het FK een dag uitgesteld vanwege een zomerstorm en werd er voor het eerst op zondag geljept. In 2020 ging het wel door, maar met slechts een beetje publiek.

De keuze van het bestuur

"Dit jaar konden we kiezen", zegt voorzitter Anna Martha van der Mei van Fierljep Feriening Winsum e.o. "Of veel mensen ontvangen, maar wel met zitplaatsen en na de tijd meteen naar huis. Of een kleiner evenement met maximaal 750 mensen, zonder zitplaatsen, 1,5 meter afstand en met een feestje na de tijd. Voor dat laatste hebben wij gekozen."
Voor het Fries kampioenschap is eerst een soort 'stille kaartverkoop' opgezet op de ljeppers en hun familie de kans te geven om erbij te zijn. "Daarna hebben we het gedeeld met de fierljepverenigingen. Sinds woensdag is de kaartverkoop openbaar, dat komt langzaamaan op gang." Er zijn nog kaarten te krijgen, ook zaterdag nog aan de kassa.

Het FK opnieuw uitvinden

De aanpak is dit jaar weer anders dan vorig jaar, zegt Van der Mei. "Onze routine is weg, we vinden het evenement weer opnieuw uit. Eerder hadden we het ljeppersfeest in de kroeg, dat kan nu niet. Nu huren we een band in en doen we het op de ljeppersplaats."
Trilogie voor Sytse Bokma?
Voor Sytse Bokma uit Hindeloopen is het een succesvol tot nu toe. Hij won voor het eerst als senior het fierljepklassement en mag nu dus in de Friese leiderstrui beginnen op het FK.

Bokma's ambitie

Als ljepper heeft hij al aansprekende resultaten achter zijn naam. Zo werd hij in 2011 Fries kampioen bij de jongens en in 2015 pakte hij de Friese titel als junior. Zijn grote wens is dan ook om dat kunstje nu ook in de Topklasse voor elkaar te krijgen. Alleen Rimmer Abma wist dat ooit te presteren.
Fierljep Kafee 3 september: radio 18.00-19.00 uur
FK 4 september: radio, televisie en online vanaf 13.30 uur
Het Nederlands kampioenschap is op 18 september in Burgum. Ook daar doen we verslag van op radio, televisie en online.