Schoolkoepel Proloog boos om 'extraatje' van Slob: "Hoe moet ik dit uitleggen?"

Schoolkoepel Proloog wil graag in gesprek met het ministerie van Onderwijs. Ze snappen er niets van dat demissionair minister Arie Slob besloten heeft om bepaalde scholen een extraatje te geven en andere scholen niet.
Juf Mariella Ypma © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Proloog heeft zes scholen in Leeuwarden die wel zo'n extraatje krijgen. Andere scholen van de koepel in dezelfde gemeente krijgen die echter niet.
Dat zit bestuursvoorzitter Arjettte de Pree niet lekker: "Als bestuur moet ik die toelage toekennen, maar het liefst wil ik geen voorstel doen omdat ik het een oneerlijke maatregel vind. We gaan het geld niet weigeren, want ik ben wel blij dat de minister vindt dat leerkrachten een extraatje verdienen. Maar ik doe het met pijn in 't hart en met zwaar gemoed: ik zou willen dat het voor iedereen geldt."
Bestuursvoorzitter Arjette de Pree van Proloog
De Pree wil het geld van Slob het liefst verdelen over alle scholen: "Ik voel mij als bestuurder heel erg overruled door de minister en deze maatregel. Hij heeft twee argumenten. Hij zegt dat het moeilijker op achterstandsscholen is om personeel te vinden. Dat geldt voor de Randstad, maar niet voor Leeuwarden. En hij zegt dat het op deze scholen extra moeilijk is om de achterstanden door corona in te halen. Ook dat geldt niet, dus ik vind het eigenlijk niet eerlijk."

Criteria

De koepel is niet gelukkig met de criteria die het ministerie aanhoudt om te bepalen welke scholen geld krijgen. Sommige scholen waar de kinderen ook extra aandacht nodig hebben, krijgen juist geen geld. Bijvoorbeeld op Het Palet in Leeuwarden. Die school staat in een zogeheten 'aandachtswijk.'

"Voelt scheef"

Een van de scholen waar de eigenlijk wel op een extraatje hadden gerekend, is Het Palet. Mariella Ypma is daar juf in groep 5 en zij had er op gerekend dat haar school van het geld zou profiteren. "Ik had goede hoop: het zou een paar honderd euro per maand meer zijn. De teleurstelling is groot als je hoort dat je er niet bij hoort. Helemaal als je ziet met wie we te maken hebben, meerdere scholen hebben echt kinderen die echt wel extra geld kunnen gebruiken."
Juf Mariella Ypma van Het Palet
Volgens Ypma zou het 't mooist zijn als je het met iedereen zou kunnen verdelen. "Maar ik weet niet of het zo makkelijk is. Ik denk dat de CAO gewoon omhoog moet, dat maakt het ook aantrekkelijker om in het onderwijs te werken. En in vergelijking met het hoger onderwijs is er een onderwaardering. Dat is gewoon jammer, wij doen ons best. Dat een ander wel een extraatje krijgt, voelt heel scheef."

Gelijke kansen

Tineke Boschma is directeur op Het Palet. Ook zij snapt het ministerie niet: "Er wordt veel geschreven over kansgelijkheid, maar eigenlijk zet je de ongelijkheid door naar de volwassenen. Dat vind ik op z'n minst 'heel bijzonder.' Kinderen in aandachtswijken hebben niet altijd een gemakkelijke thuissituatie en zijn lang niet altijd goed gesteund bij het thuisonderwijs. Iedereen heeft er hard aan gewerkt."
Directeur Tineke Boschma van Proloog
Boschma vindt dat al het basisschoolpersoneel er van moet profiteren. "Wij krijgen het niet, maar de inspanning wordt niet minder. De teleurstelling is er, maar wij voelen ons niet minder gewaardeerd door onze eigen bestuurder, die het niet met de minister eens is."
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Proloog heeft 23 basisscholen in de gemeente Leeuwarden. Slechts zes komen in aanmerking voor het 'extraatje' van Slob. De directeuren van de scholen die wél een salarisverhoging krijgen, stellen zich solidair op met de scholen die niets krijgen. Ze vinden dat het eigenlijk niet zo kan.
Op scholen in 'aandachtswijken', met name in de Randstad, is er een lerarentekort. Juist op scholen met veel kwetsbare kinderen worden leraren door minister Arie Slob beloond met een hoger salaris. "Dat probleem speelt hier net echt," zegt voorzitter van het college van bestuur van Proloog, Arjette de Pree.
Welke Friese scholen krijgen de 'achterstandstoelage'? (zie je de kaart niet goed, klik dan hier)
Gemiddeld zien de bedragen die het onderwijs krijgt er zo uit:

Wat krijgt een leraar door het 'extraatje' van Slob?