Hoog ballonkunstwerk komt op rotonde in Joure

Een stalen ballon van acht meter hoog moet de herkenbaarheid van het knooppunt bij Joure vergroten. Het ontwerp komt van beeldend kunstenaar Siska Tol uit Lemmer. Het is de eerste keer dat de kunstenaar zo'n groot object heeft ontworpen.
Joure krijgt een ballonkunstwerk
Normaalgesproken maakt Tol schilderijen en grafische kunst. Toen ze hoorde dat de gemeente De Fryske Marren naar een ontwerp zocht voor een nieuwe 'blikvanger', werd ze enthousiast. Waar het kunstwerk terecht zou komen, was nog niet bekend. Wel wist ze gelijk dat ze verschillende Friese elementen terug wilde laten komen.
"Het Friese water wordt weergegeven, de ballonnen van Joure van het ballonfestijn, de Friese paarden en de grutto's. Die heb ik allemaal verenigd in een landmark dat bij Joure komt te staan", vertelt Tol.
© Siska Tol
Volgens wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren is het de kunstenaar goed gelukt om een beeld te maken dat automobilisten niet echt afleidt. Als het aan de kunstenaar lag, kon het beeld nog wel wat groter. In het originele ontwerp was het 25 meter hoog.
"Mijn originele ontwerp had ik zo groot gemaakt als een echte, daadwerkelijke luchtballon. Als kunstenaar moet je groot denken, maar dat is hier natuurlijk niet haalbaar. Dus dat is het niet geworden", lacht Tol.
Als alles volgens planning verloopt, staat het kunstwerk volgend jaar op de plek van de oude rotonde. Na het aanvragen van de omgevingsvergunning krijgen omwonenden zes weken de kans om eventueel bezwaar in te dienen.
Beeldend kunstenaar Siska Tol