Aantal bruinvissen dat aanspoelt op eilanden neemt af

Nog iedere dag spoelen er dode bruinvissen aan op de Friese Waddeneilanden, maar het zijn er niet meer zoveel als afgelopen weekend. Woensdag ging het om minder dan een handvol op ieder eiland, meldt SOS Dolfijn.
Een dode bruinvis op het strand van Terschelling © Guus Schweigmann
Precieze aantallen zijn nog niet bekend, maar SOS Dolfijn schat dat er de afgelopen week tussen de 80 en 100 bruinvissen zijn aangespoeld op de Waddeneilanden.
Op Schiermonnikoog is woensdag de 25e bruinvis in één week aangespoeld. In het recordjaar 2011 spoelden er 26 in een heel jaar aan. Het jaar erna 24, daarna nooit meer dan 16.
De oorzaak van de grote aantallen dode bruinvissen moet nog worden onderzocht. "Het is opvallend dat het bijna allemaal volwassen dieren zijn die mogelijk allemaal rond dezelfde tijd zijn overleden", zei Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn eerder. "Dat betekent dat ze rond dezelfde tijd zijn overleden op zee en daarna zijn aangespoeld."
Een deel van de dode bruinvissen is meegenomen door onderzoekers van de universiteit van Utrecht. Het duurt nog een poos voordat het onderzoek is afgerond en de doodsoorzaak kan worden vastgesteld.