Vernieuwd asielzoekerscentrum in Burgum officieel geopend

Het vernieuwde asielzoekerscentrum in Burgum oogt voortaan als een reguliere nieuwbouwwijk. De afgelopen twee jaar werden in totaal 63 nieuwe, energiezuinige woningen gebouwd. Woensdag werd het nieuwe azc officieel geopend, voor het oog van tientallen mensen.
Opening nieuwe azc Burgum
Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradeel en vbestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA (het Centraal Orgaan opvang asielzoekers) deden met locatiemanager Miranda Bakker van het azc in Burgum de openingshandeling. Ze verwezen in hun toespraak allemaal naar de noodzaak van de vernieuwing van de woningen, die intussen bijna helemaal klaar is.

"Oude barakken"

"Het was helemaal afgeschreven", sa fertelt Bakker oer de tastân fan it âlde azc. "Het waren eigenlijk allemaal oude barakken. Er moest wel nieuwbouw gepleegd worden om mensen een fatsoenlijke woning te kunnen geven."
© RTV NOF, Mats Gies
Dy nije wenningen binne der yntusken. Se binne goed isolearre, enerzjysunich en ek tige stil. "Dat is wel zo prettig, omdat meerdere gezinnen in één woning verblijven", neffens Bakker.
Die nieuwe woningen zijn er intussen. Ze zijn goed geïsoleerd, energiezuinig en ook erg stil. "Dat is wel zo prettig, omdat meerdere gezinnen in één woning verblijven", neffens Bakker.

Zeshonderd mensen

In het azc van Burgum is voortaan plek voor ongeveer zeshonderd mensen. De laatste weken is het COA druk aan het zoeken naar locaties voor vluchtelingen uit Afghanistan. De locatie in Burgum komt daar de komende tijd in ieder geval niet voor in aanmerking.
Simone Scheffer in gesprek met Mats Gies over de opening van het vernieuwde azc in Burgum