Minister geeft Friese gemeenten twee weken uitstel voor bemesten

Minister Schouten van Landbouw geeft boeren in Fryslân twee weken uitstel om te bemesten. De boeren hadden om uitstel gevraagd omdat het land lange tijd niet begaanbaar was door het regenachtige weer.
© Omrop Fryslân
Landbouworganisatie LTO Noord had demissionair minister Schouten gevraagd of boeren in bepaalde gemeenten twee weken langer mochten bemesten. Boeren mogen normaal gesproken tot 31 augustus bemesten. Door alle neerslag deze zomer was het land slecht begaanbaar en ook door het koude voorjaar zouden boeren moeite hebben om een grasvoorraad voor de winter aan te leggen.
Zij reageren woensdag op het verzoek en geeft de boeren nu twee weken langer de tijd om te bemesten. Eigenlijk vindt Henk Hulshoff van LTO Noord dat het antwoord van de minister wat te laat is gekomen: "Deze kamerbrief is eigenlijk mosterd na de maaltijd. Het uitrijden van mest mocht officieel tot gisteren, dus veel boeren hebben al maatregelen genomen."

Ook uitstel voor andere regio's

Toch denkt Hulshoff dat het uitstel voor sommige zal helpen. "Ik denk dat zeker voor de helft van de boeren in het gebied dit een oplossing is. Een compromis tussen milieu en boeren, want we hebben de helft gekregen van wat we wilden. Daar moeten we me leven." Het verzoek van LTO Noord aan de minister was oorspronkelijk bedoeld voor gemeenten in Noordoost-Fryslân. De minister heeft vanwege de neerslag in andere regio's ook de gemeenten Heerenveen, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Weststellingwerf uitstel gegeven.
Ondanks de late reactie van de minister is Hulshoff tevreden met de beslissing: "Ons verzoek is voor een deel ingewilligd. Er is besloten dat alleen de zogenaamde dunne fractie mag worden uitgereden. Boeren die dat willen moeten dus eerst hun mest machinaal verwerken in dikke- en dunne fractie. Daar komen kosten bij kijken, maar voor een gedeelte van de boeren is dit zeker een oplossing."
Het uitstel voor het uitrijden van mest geldt tot 15 september 2021.